Profilul alimentar al romanului realizat de Institutul National de Statistica ne arata ca majoritatea romanilor mananca din ce in ce mai nesanatos si ca de la an la an creste consumul de produse ce ne pot pune sanatatea in pericol.
De exemplu, datele din bilantul INS ne arata ca am ajuns sa consumam mai mult zahar, mai multa carne si mai multe oua si margarina.
Totusi, se pare ca exista si o veste buna, insa doar pe jumatate: a crescut consumul de fructe, dar nu autohtone, ci de import. O crestere mai mare s-a observat la consumul de piersici si de nectarine de import. Tot la acest capitol ni se mai aminteste ca a mai crescut si consumul de orez si legume precum varza, radacinoasele si rosiile - 42% din cantitatea de rosii de pe piata provine din Turcia, Spania, Italia si, mai nou, Albania si Iordania. Astfel, importul de legume a fost in 2015 de 10 ori mai mare decat exportul.
Apropo de zahar, in ciuda avertismentelor date de nutritionisti si vehiculate in toate revistele de specialitate, consumul de zahar a crescut cu 21% in Romania. Acest lucru se intampla deoarece din ce in ce mai multe produse au in componenta foarte mult zahar. Amintim aici produsele de patiserie, preparatele congelate sau ketchup-ul.
De asemenea, se pare ca mancam doar 2 grame de unt pe zi, de persoana, fata de 8 grame de margarina pe zi.
Acelasi studiu arata ca in 2015 am avut in meniu mai multa carne de porc si de pasare fata de anul precedent, dar si mai multe grasimi.
Un alt aliment pe care romanii il prefera este cartoful. In medie, romanii mananca 226 de grame de cartofi pe zi.
Romanii au mai mancat in 2015 peste 5,1 miliarde de oua, cu 300 de milioane mai multe ca in 2014. In schimb, consumul de lapte este in scadere: 3 pahare pe zi.
Asa cum era de asteptat, romanii cumpara produse impulsionati in special de pret si de promotii. Astfel, cand au de ales intre un produs mai nesanatos, dar mai ieftin, si unul mai sanatos, dar un pic mai scump, cei mai multi romani vor face economie la sanatate.
Toate aceste date arata ca profilul alimentar al romanului nu este tocmai sanatos si opus curentelor populare vegane, vegetariene sau dietelor, din ce in ce mai populare in tarile din Occident.
Sursa articol: digi24.ro
Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Comentarii