Telina face parte din acea categorie de legume care ar putea sta foarte bine pe rafturile farmaciilor.
De fapt, inca din antichitate telina a fost folosita ca medicament, fiind mentionata si in scrierile lui Homer. Abia in Evul Mediu apar si primele consemnari ale utilizarii sale ca aliment, devenind populara in Europa abia in secolul XVIII.
Beneficiile consumului de telina se rasfrang asupra mai multor functii ale organismului si este chiar recomandat s-o includeti in dieta cat mai des posibil.
De asemenea, este cunoscut de toata lumea faptul ca telina are si niste proprietati foarte apreciate de barbati, de aceea i se mai spune si "puterea barbatului".
Radacina de telina are un continut caloric redus (aproximativ 42kcal la 100g), este bogata in vitamine (K, A, C, grup B), minerale (calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fosfor, cupru) sau fibre (solubile, cat si insolubile).
De asemenea, e important sa folosim si frunzele cu gust usor amarui, aromate prin uleiurile eterice pe care le contin, deoarece frunzele si petiolii sunt mai bogati in vitamine decat radacina.
Medicina alternativa recomanda cure cu seminte de telina pentru efectul de scadere a valorilor tensiunii arteriale si echilibrare hormonala.
Iata ce beneficii aduce consumul de telina:
- Reducerea aciditatea din stomac;
- Sucul de telina reprezinta un tonic pentru sportivi, dupa efortul fizic inlocuind electrolitii pierduti si rehidratand organismul cu minerale.
- Acizii fenolici continuti de telina blocheaza actiunea prostaglandinelor care stimuleaza cresterea celulelor tumorale. Totodata, cumarinele contribuie la prevenirea formarii radicalilor liberi din celulele afectate de tumoare. Cumarinele continute de telina previn si formarea si dezvoltarea cancerului de colon si stomac.
- Sucul de telina scade colesterolul total, dar mai ales pe cel rau (LDL).
- In zilele caniculare, se recomanda sa se consume un pahar de suc de telina de doua-trei ori pe zi, intre mese, pentru normalizarea temperaturii corpului.
- Poliacetilena din telina este un remediu uimitor pentru toate tipurile de inflamatie.
- Consumul de telina contribuie la eliminarea toxinelor din organism si previne formarea pietrelor la rinichi.
- Scade tensiunea arteriala - un compus din telina ajuta la relaxarea muschilor din jurul arterelor, ceea ce va duce la dilatarea vaselor de sange, pentru o circulatie normala.
- Calmant natural - mineralele organice alcaline din sucul de telina au efect calmant asupra sistemului nervos, ceea ce inseamna ca ii va linisti pe cei care sufera de insomnii, de exemplu.
De ce i se mai spune si "Puterea barbatilor":
Romanii folosesc telina pe post de afrodisiac de multa vreme. Din cele mai vechi timpuri, telinei i s-a dus vestea ca si afrodisiac natural pentru bÄrbati. Acest lucru se datoreaza faptului ca telina are proprietatea de a regla hormonii si de a diminua problemele legate de disfunctiile erectile.
Insa, nu doar barbatii beneficieaza de acest lucru. Si femeile isi pot trata frigiditatea cu ajutorul telinei.
Pentru marirea potentei, se recomanda o cura cu suc de telina consumat zilnic, timp de o luna.
Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro
Sursa articol: care2.com, bucataras.ro
Acesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapidaPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatUn dulce minunat ce ne amintește de copilărie;)
Budincă de paste cu dulceața de morcovi coaptă în vasul ZepterCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparit
Comentarii