Cum se face maiaua naturala

Cum se face maiaua naturala

Daca aveti vreodata chef de o paine ca pe vremea bunicii, fara drojdie si alti afanatori, e cazul sa invatati sa faceti o maia. Desi dureaza mai mult, satisfactia e pe masura gustului painii obtinut. Pe vremuri oamenii purtau maiaua in borcane sau sticle plate pe care le tineau legata la brau, aproape de corp, ca maiaua sa stea mereu la caldura. Asa isi faceau maiaua in timpul sau in perioadele in care vremea nu mai permitea expunerea fainii la soare. 

Pentru a obtine o maia numai buna pentru paine, e nevoie de: 3 zile insorite si calde faina apa zahar - cat iei intre 3 degete vas de sticla tifon cu tesatura rara

Cantitatile de apa si faina depind de necesitatile fiecaruia.

Pasul 1:

Intr-un vas de sticla se pun 5 linguri de faina (sau cantitatea dorita de fiecare). Se amesteca cu putin zahar.

Pasul 2:

Intr-un vas, se pune niste apa la fiert. Dupa ce da in clocot, se ia de pe foc. Se lasa la racit pana cand se simte confortabil pe piele (se testeaza cu ajutorul unui deget). 

Pasul 3:

Apa calduta se adauga putin cate putin peste faina, amestecand constant cu o lingura de lemn, pentru a nu se forma cocoloase. Adaugam suficienta apa cat sa obtinem un aluat mai gros decat cel de clatite.

Pasul 4:

Se acopera cu un tifon cu tesatura rara si se pune afara la soare . Vasul trebuie sa stea in soare de dimineata pana seara. In cazul in care maiaua a prins o pojghita, se mai amesteca din cand in cand usor, cu lingura de lemn. Amestecarea se face incet, de sus in jos, la fel cum amestecam albusurile de ou cu faina. 

Pojghita de la suprafata, daca e lasata sa se formeze, se strica repede. Capata o culoare galbuie - rosiatica - semn ca maiaua s-a stricat si ca trebuie sa o aruncati.

Pasul 5: 

Seara sau dupa ce dispare soarele ducem vasul in casa, il invelim pe margini ca sa nu se raceasca prea brusc, dar lasam tifonul pe deasupra. A doua zi ducem, iar la soare maiaua. Operatiunea se repeta timp de 3 zile.

Incepand cu ziua a doua, se observa ca maiaua incepe sa fac bule mici de aer si creste in volum . Se poate intampla ca maiaua sa se formeze si in doua zile, dar in general ii trebuie circa 3 zile de soare. 
E gata de folosire cand creste in vas.

Sfaturi utile:

Daca nu o folositi imediat, atunci mutati in borcan cu capac si puneti la frigider sau in portii individuale (prima portie se masoara cu o cana de 250 ml, apoi se fac portii tot mai mici) si puneti la congelator. Se poate pastra congelata si pana la un an. 

Se fac portii diferite de maia in functie de durata de pastrare. Cu cat sta mai mult, cu atat se inacreste mai tare. Daca faceti doua paini din doua portii egale de maia, doar ca o portie de maia este proaspata si una mai veche, veti obtine o paine cu gust de paine alba, taraneasca, coapta pe cuptor si o paine cu gust acru (sour dough).

Cum se hraneste maiaua:

Dupa ce luam din maia cantitatea necesara pentru a face paine, restul de maia se hraneste, pentru a ajunge din nou la cantitatea de care avem nevoie.

1. Se adauga putin zahar (cat se ia intre 2 degete) si circa 70-80 g faina.


2. Se amesteca cu apa calduta pana se obtine o compozitie mai groasa decat cea pe care am avut-o la inceput.


3. Se pastreaza intr-un borcan inchis, la frigider sau la congelator daca se foloseste mai rar maiaua.

Autor: Pupi

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS5910X

- 300 lei
1799.99 lei
1499.99 lei

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei
Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Parteneri
Tartă savuroasă cu legume și brânză de capră – Rețetă rapidă și ușoară
Bucataras.RO

Tartă savuroasă cu legume și brânză de capră – Rețetă rapidă și ușoară

Andra Mihail ne prezintă o rețetă delicioasă de tartă cu legume și brânză de capră, perfectă pentru un...

Tartă savuroasă cu legume și brânză de capră – Rețetă rapidă și ușoară
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.