Doar pentru ca e post, nu e cazul sa renuntati la retetele cu maioneza. Trebuie doar sa le adaptati un pic, cu putina inspiratie. Daca totusi aveti nevoie de ajutor, va punem noi la dispozitie cateva retete de maioneza de post.
Maioneza de Post cu faina1 ceasca de apa calduta1/4 ceasca de faina1/4 lingurita de otetun strop de zahar1/2-1 lingura mustar1/2 ceasca de ulei de floarea soarelui sau porumbzeama de lamaie1-2 linguri de apa rece (optional)sare si piper dupa gust2-3 catei de usturoi (optional)
Mod de preparare
Intr-o craticioara se amesteca apa calda cu faina, incet, sa nu formeze cocoloase. Apoi, se pune la fiert, amestecand in permanenta pana se obtine o crema groasa.
Dupa ce se racoreste, se pune intr-un castron si cu ajutorul unui mixer manual sau blender/food processor, se amesteca punand pe rand otetul, zaharul, mustarul, sare si piper, usturoi (daca se foloseste) si la sfarsit, alternand, se adauga in fir subtire uleiul si sucul de lamaie.
Pe parcurs, in cazul in care crema formata e de o consistenta mai tare, se adauga apa rece.
Maioneza de post din pufuleti1 punga de pufuleti simplicateva picaturi de apa plata1 lingurita cu mustar100 ml. ulei de floarea soareluizeama de lamaie dupa gust1/4 lingurita de boia dulce (optional)
Mod de preparare:
Se sfarama pufuletii si se pun treptat intr-un castron, in timp ce ii udam cu apa. Nu se pune foarte multa apa, chiar daca apparent ei o pot absorbi, deoarece isi pot schimba in scurt timp consistenta.
Se amesteca energic cu o lingura de lemn. Se adauga uleiul treptat, ca la maioneza cu oua. Cand se ingroasa suficient, se adauga mustarul si zeama de lamaie.
In cazul in care considerati ca e nevoie, puteti adauga condimente: sare, boia etc.
Maioneza din avocado1 AvocadoZeama de la 1/2 lamaie1 lingura mustar natural50 ulei extravirgin de maslineSare – dupa gust
Mod de preparare:
Se taie avocadoul cubulete si se mixeaza in blender impreuna cu zeama de lamaie. Se adauga uleiul, apoi se mixeaza in continuare cateva minute si maioneza este gata.
Din ingredientele mentionate rezulta 150 g maioneza.
Maioneza de post cu gris200 ml lapte soia (se poate face si cu apa)2 linguri gris2 linguri lapte soiasarezeama de la o lamaie300 ml ulei
Mod de preparare:
Laptele se amesteca cu grisul si se pune la fiert, mestecand pana se omogenizeaza.
Se lasa la racit, apoi se adauga cele 2 linguri de lapte. Se amesteca cu mixerul si se adauga treptat uleiul.
Zeama de lamaie si sarea se adauga dupa gust.
Maioneza cu lapte de soia150 ml lapte de soia150 ml ulei extravirgin de masline150 ml ulei de porumb1-2 linguri de otet de meresare, piper, curcuma si iarba cioriiusturoi (optional)
Mod de preparare:
Se pun toate ingedientele in paharul mixerului vertical si se mixeaza la viteza maxima timp de 7 minute. Daca nu are consistenta care sa ne placa, se mai adauga 1 lingura de ulei si se continua mixarea pana la omogenizare.
Se da la rece inainte de servire (mixerul o incalzeste putin si-i altereaza gustul).
Acum nu ramane decat sa testati toate retetele si sa va alegeti favorita.
Maioneza de post din soia1/4 cana faina de soia1/2 cana apa1/2 cana uleisarezeama de lamaie dupa gust
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu apa si se fierbe 4 minute pe foc mare, amestecand continuu. Apoi se pune in mixer si se adauga uleiul, putin cate putin, pana se incorporeaza tot, iar la urma sarea si zeama de lamaie, dupa gust.
Ca si consistenta, iese la fel ca si maioneza cu ou. Se pot adauga 2-4 catei de usturoi pisati sau ceapa taiata marunt si se poate servi ca aperitiv.
Acesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapidaPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatUn dulce minunat ce ne amintește de copilărie;)
Budincă de paste cu dulceața de morcovi coaptă în vasul ZepterCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparit
Comentarii