Ceaunul este un vas de tuci, de forma emisferica, ce are, de obicei, doua toarte unite printr-un maner si este folosit pentru fierberea mamaligii sau a altor mancaruri.
Cum calim un ceaun
Inainte de prima utilizare, ceaunul ar trebuie "calit". Acest proces se refera practic la prajirea unei pelicule de ulei pe toata suprafata interioara a ceaunului, pelicula care in urma procesului termic capata consistenta unui lac care are mai multe efecte: in primul rand, impiedica ruginirea metalului. In al doilea rand, se formeaza o pelicula antiadeziva ce va face facilita ulterior curatarea vasului.
Instructiuni de calire:
Spalati, clatiti si apoi uscati ceaunul. Ungeti-l apoi pe interior cu putina grasime solida (precum margarina), inclusiv capacul, acolo unde e cazul.Puneti-l in cuptor, la o temperatura de 150 grade celsius si lasati-l aproximativ o ora. Nu va impacientati daca iese fum, e parte a procesului. Deschideti geamurile si aerisiti.Dupa ce s-a racorit ceaunul, stergeti excesul de grasime si puneti un prosop de hartie pe peretii ceaunului, cu capetele iesind de sub capac, pentru a asigura o oarecare circulatie a aerului. Astfel, va fi absorbit intreg excesul de grasime.
La primele 3-4 utilizari ale ceaunului dupa calire e bine sa evitati sa gatiti in el mancaruri acide (precum sucul de tomate) sau mancaruri foarte dulci (deserturi). Stratul protector care se obtine prin calire nu s-a stabilizat, astfel de mancaruri putand sa-l distruga inainte de a intari complet.
Cum curatam ceaunul?
Utilizand o laveta de plastic indepartati resturile de mancare.Turnati putina apa pe fundul ceaunului, apoi utilizati o laveta de vase si spalati-l usor. Scurgeti apa in care l-ati spalat si clatiti-l cu apa calduta.Uscati bine ceaunul cu ajutorul unui servetel de hartie sau punandu-l putin la foc mic.Cu un servetel de hartie imbibat in putin ulei, ungeti intreaga suprafata interioara a ceaunului. Daca ceaunul este calit bine, acest pas nu va trebui facut la fiecare utilizare a lui, ci doar din cand in cand.Stergeti excesul de ulei pentru a nu se rancezi pana la urmatoarea utilizare a ceaunului.Depozitati-l punand un servetel (cu un capat afara, unul in interior) intre capac si ceaun. Astfel, excesul de grasime va fi absorbit si se va permite si o usoara circulare a aerului.
Sfaturi utile:
Nu folositi detergent de vase (se poate impregna in metal, transferandu-se apoi in mancaruri, alterandu-le gustul).Nu utilizati spalatoare de sarma (acestea pot indeparta stratul antiadeziv obtinut prin "calire").
Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval, este un fel de mancare reconfortant si delicios, perfect pentru o cina sau...
Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitivCa sa fie fragede incat sa pice de pe os carnea, coastele le-am fiert in bere si apoi le-am uns cu sos si le-am lasat sa se...
Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi
Comentarii