Cum sa pregatim orezul perfect?

Cum sa pregatim orezul perfect?

Desi este un aliment frecvent utilizat in bucatariile noastre, orezul este rareori pregatit asa cum trebuie. De cele mai multe ori, in locul garniturilor spectaculoase, servim o masa amorfa si lipicioasa de orez, visand doar la cum ar fi trebuit sa arate. Inainte de a invata sa gatim orezul, trebuie sa stim ca exista mai multe tipuri de orez care se comporta diferit la prepararea termica.

Orezul contine doua componente ale amidonului: amiloza si amilopectina. Amiloza nu se gelatinizeaza in timpul gatirii, prin urmare, orezul ce contine mai multa amiloza tinde sa aiba o consistenta pufoasa, cu boabele separate unele de altele. Orezul cu bob lung are cea mai mare cantitate de amiloza. Amilopectina face orezul lipicios cand este eliberata din boabe in timpul prepararii termice. Orezul cu bob mediu si mic este bogat in amilopectina si este folosit cu preponderenta in bucataria asiatica, unde mancarea e recomandat sa fie lipicioasa, pentru a putea fi mancata cu betisoarele traditionale.

Metode de preparare:

Absorbtia
Puneti la fiert 1 1/2 - 2 cani apa (in care veti fierbe o cana de orez). Diferenta rezida din faptul ca diferite tipuri de orez au nevoie de o cantitate diferita de apa pentru a fierbe. Orezul cu bob marunt va folosi mai putina apa, pe cand cel cu bob lung va necesita o cantitate mai mare de apa pentru a se putea expanda complet. Aduceti apa pana la punctul de fierbere, apoi turnati cana de orez in ploaie, mestecand continuu pana cand apa reincepe sa fiarba.

Acoperiti vasul cu un capac potrivit, reduceti la minimul focul si lasati-l la innabusit timp de 15 minute. Nu ridicati capacul in acest timp, pentru ca va iesi aburul. Inainte de a-l servi, indepartati capacul si amestecati-l cu o furculita.
O cana de orez crud este echivalentul a 3 cani de orez fiert.

Fierbere delicata
Intr-un vas, puneti la fiert apa (de 3-4 ori mai multa apa decat orez). Cand aceasta atinge punctul de firbere, adaugati orezul. Reduceti focul si lasati la innabusit, fara a acoperi vasul, timp de 12-15 minute. Strecurati-l, apoi serviti.

Oricare dintre metode folositi, e important ca la sfarsitul procesului de preparare sa lasati orezul sa se odihneasca 5 minute. Astfel, daca exista exces de apa, acesta va fi absorbit, iar orezul va capata o textura uniforma.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Blat de Bezea

Prajitura cu Blat de Bezea

Prajitura cu Blat de Bezea
Nuci umplute cu crema de vanilie

Nuci umplute cu crema de vanilie

Nuci umplute cu crema de vanilie
Cozonacul bunicii

Cozonacul bunicii

Cozonacul bunicii
Cele mai apreciate rețete
Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitiv
1
Aperitive

Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitiv

Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval, este un fel de mancare reconfortant si delicios, perfect pentru o cina sau...

Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitiv
Bulete colorate
3
Aperitive

Bulete colorate

Bulete colorate
Prajitura cu cafea si crema mascarpone - un desert fin
4
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone - un desert fin

Prajitura cu cafea si mascarpone este perfecta pentru cei care iubesc aroma cafelei combinata cu o crema catifelata si pufoasa.

Prajitura cu cafea si crema mascarpone - un desert fin
Eclere
5
Dulciuri

Eclere

Eclere
Parteneri
Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi
Culinar.RO

Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi

Ca sa fie fragede incat sa pice de pe os carnea, coastele le-am fiert in bere si apoi le-am uns cu sos si le-am lasat sa se...

Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi
Cozonac cu nuca si migdale
Gustos.RO

Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale