Socata - secretele celei mai bune bauturi romanesti din flori de soc

Socata - secretele celei mai bune bauturi romanesti din flori de soc

Socata este una dintre bauturile traditionale pe care romanii le fac in fiecare primavara. 

Este o bautura racoritoare si cu o aroma unica. Insa, socata trece si drept un remediu naturist care poate ameliora afectiunile digestive si respiratorii, intareste sistemul imunitar si ajuta la buna functionare a rinichiilor. 

Pentru a face cea mai buna socata exista si cateva secrete pe care trebuie sa le stiti.

Este foarte important si cum sunt culese florile de soc, acestea trebuie sa fie inflorite, nu sub forma de boboci. De asemenea, se spune ca cea mai buna perioada de a culege florile de soc este in luna mai, dar abia dupa ce a dat o ploaie peste ele. 

Este bine ca inainte de a face socata sa NU spalati florile, pentru ca se va pierde din polen. Insa, daca aveti impresia ca acestea nu au fost pastrate in conditi slaubre de catre comercianti, este mai bine sa le spalati, pentru a evita alte neplaceri. 

Reteta traditionala de socata

Ingrediente:

10-12 flori mari soc 
1 kg de zahar sau miere 
2-3 lamai mari
8 gr drojdie proaspata
8 litri de apa rece
un borcan de 10 litri

Mod de preparare:

Florile de soc se pun pe fundul borcanului. Se adauga zaharul si sucul de lamaie, plus cojile de lamaie taiete felii. Apoi se pune apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi la macerat.

A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia, se acopera cu un tifon si se mai lasa 2 sau 3 zile intr-un loc cald si insorit.

In fiecare zi se amesteca in borcan, dimineata si seara. Ca sa va asigurati ca totul decurge bine, gustati amestecul, in felul acesta veti stii cand este gata. Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurati socata, puneti-o in sticle si depozitati-o in frigider. 

Totodata, se poate adauga in socata si petale de trandafiri sau stafide. 

Beneficii

O cura de 2 saptamani, cu cate 1 litru socata pe zi, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos sau astenie.

Atunci cand e consumata impreuna cu mancarea, socata ajuta la o digestie usoara si completa a mancarii, datorita lactobacililor, acidului lactic si enzimelor continute. 

Sursa articol: stirileprotv.roadevarul.rogustos.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Clatite cu dovlecel si branza
1
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
5
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Parteneri
Desert placinta taraneasca cu gutui
Bucataras.RO

Desert placinta taraneasca cu gutui

Pentru reteta aceasta cu mici modificari, m-am inspirat de la Merisor. Varianta originala o gasiti aici. Intr-adevar este...

Desert placinta taraneasca cu gutui
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala