Tehnici de topire a ciocolatei

Tehnici de topire a ciocolatei

Cu lapte sau cu gust intens de cacao, cu aroma de fructe sau de caramel, ciocolata este unul din cele mai apreciate deserturi actuale. Una din calitatile ei principale e versatilitatea, fiind deseori deseori utilizata in obtinerea unor decoratiuni atragatoare (si gustoase) pentru prajituri. Fie ca o folosim ca glazura sau ca umplutura, numeroase retete necesita topirea ciocolatei.

Topirea ciocolatei

Ciocolata se topeste la temperaturi destul de joase. Metoda conventionala de topire a ciocolatei e bain marie-ul. Actualmente insa, ciocolata poate fi topita si in cuptorul cu microunde, iar in cazul in care ciocolata urmeaza sa fie amestecata si cu alte ingrediente, se poate pune direct pe foc pentru a o topi.

Bain marie

Rupeti ciocolata in bucati si puneti-o intr-un vas rezistent la caldura, pe care-l veti pune la randul lui intr-un vas plin cu apa fierbinte. Asigurati-va ca fundul vasului in care sta ciocolata nu atinge apa. Incalziti usor, fara a permite apei sa inceapa sa fiarba sau sa produca aburi. Lasati ciocolata sa se topeasca incet, timpul necesar variind in functie de cantitatea si tipul de ciocolata utilizate. Asigurati-va ca nu va curge nici o picatura de apa in ciocolata, intrucat exista riscul ca aceasta sa se separe, pierzandu-si din omogenitate – ceea ce o poate face inutilizabila.

Cuptorul cu microunde

Ciocolata cu un continut ridicat de cacao sau neinducita poate fi topita in cuptorul cu microunde la putere medie, iar ciocolata cu lapte sau cea alba trebuie incalzita la temperatura mica. Rupeti ciocolata in bucatele si puneti-le intr-un vas. Timpul necesar topirii depunde de tipul de ciocolata si de cantitate. In linii mari, 100 de grame de ciocolata cu procent ridicat de cacao va avea nevoie de aproximativ 4 minute la 325-350W in cuptorul cu microunde. Aceeasi cantitate de ciocolata cu lapte sau alba, va avea nevoie de acelasi timp, insa de o putere de 220 – 240 W. Timpul si puterea utilizate trebuie ajustate in functie de cuptor. Verificati ciocolata pe parcurs, pentru a va asigura ca nu se arde – ciocolata alba, in special, are nevoie de mai multa atentie.
Cand se utilizeaza cuptorul cu microunde pentru topirea ciocolatei cu lichide sau grasimi, aceasta trebuie verificata mai frecvent, pentru ca exista posibilitatea ca procesul sa fie mai rapid.

Caldura directa

Aceasta tehnica este utilizata atunci cand este necesara topirea mai multor ingrediente – cum este di pilda, cazul sosului de ciocolata. Alegeti un vas cu fundul dublu si puneti ingredientele la topit la temperaturi joase, amestecand continuu pana cand compozitia devine omogena si topita. Indepartati imediat vasul de sursa de caldura. Nu va lasati tentati de ridicarea temperaturii, pentru ca in loc sa va faca sa economisiti timp, aceasta masura va arde sosul si veti fi fortati sa-l aruncati.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Clatite cu dovlecel si branza
1
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura cu miere si multa frisca
2
Dulciuri

Prajitura cu miere si multa frisca

Prajitura cu miere si multa frisca
Coronita Aperitiv
3
Aperitive

Coronita Aperitiv

Coronita Aperitiv
Parteneri
Aperitiv placinta floare cu branza si chimen
Bucataras.RO

Aperitiv placinta floare cu branza si chimen

Tarte si placinte rumenite si iscusite"  De data aceasta am preparat placintele cu aluat de paine cu lapte si sunt...

Aperitiv placinta floare cu branza si chimen
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala