Interviu cu Parinca - despre cum e sa cresti pere-n sticle cu palinca

Interviu cu Parinca - despre cum e sa cresti pere-n sticle cu palinca

Numele de parinca provine din doi termeni care concep acest produs, para si palinca, si reprezinta afacerea-hobby a doi producatori care isi castiga existenta din alte activitati.

In cele ce urmeaza ne povestesc cum e sa creasca pere in sticle cu palinca, despre provocarile, recompensele sau beneficile pe care le aduce aceasta licoare imbatator de aromata: parinca.

Cine sunteti si cu ce va mai ocupati pe langa producerea de Parinca? 

Numele meu este Mihai Ciobanu, iar de profesie sunt arhitect. "Afacerea" respectiva am inceput-o impreuna cu sotia mea, Alexandra, care lucreaza in Resurse Umane, deocamdata nu o consideram afacere, mai mult un hobby, asupra caruia aplicam un studiu de piata, sa vedem cine este interesat de produsele noastre.

Ce va atras si determinat sa porniti aceasta afacere?

Intreg conceptul de a creste fructe in sticle nu ne apartine (bineinteles), dar este unul care, pe mine personal, m-a intrigat si m-a incantat, in ideea de a incerca sa cresc fructele in sticla si de a crea apoi un produs din acest procedeu rar intalnit la noi si chiar in strainatate.

Cat de greu este sa cresti fructe in sticla? Care e rata succesului si ce factori depinde acest lucru?

Dificultatea in a creste fructe in sticle nu o reprezinta munca depusa sau eforturile pe care le faci pentru a face acest lucru, ci mai degraba procentul scazut de reusita a fructelor care reusesc sa ajunga la maturitate in perioada recoltarii.

Din anii nostri de experienta, am constatat ca acest procent poate pleca de la 40-50 % si in cel mai bun caz poate ajunge undeva la 75%, dar aici vorbim de mai multi factori ce influenteaza productia, de la clima, la modul in care sticla este prinsa in pom, la soiul de pere si chiar si timpul alocat supravegherii livezii pentru a aduce mici corecturi fiecarei sticle in parte atunci cand este cazul.

Ce proprietati benefice are parinca? Multi spun ca ar face minuni pentru digestie, de exemplu.

Asa cum ai spus si tu, face bine digestiei, dar ceea ce nu stiu foarte multi e ca parinca are calitatea de a regla functiile hepatice datorita continutului bogat de vitamine A, B, C, D1 si D2. Noi nu recomandam, de altfel, sa devina un obicei, dar inainte de cina se poate servi un paharel de 40-50 ml de parinca si asta cu 20-25 minute inainte de masa.

Cine sunt clientii vostri? 

Dupa prima productie, pe care nu am avut timp sa o admiram foarte mult, pentru ca a fost foarte ceruta de prieteni si cunostinte, am inceput sa ne facem cunoscuti online. Am zis ca un produs bun se face cunoscut singur si nu printr-un marketing agresiv, mai ales ca vorbim de parinca, iar acest lucru ne pune destule piedici.

Acum am reusit sa cream o mica comunitate de oameni in jurul nostru, care cumpara online si din care am tras urmatoarele concluzii: Parinca este un cadou inedit, majoritatea celor care ne-au cerut produsele au vrut sa le faca cadou.

Un al doilea tip de oameni care ne solicita produsul sunt cei care vor sa le pastreze ca amintire, este considerat totusi un produs de o anumita categorie, iar de multe ori lumea nu se indura sa il consume.

Cel de-al treilea tip de oameni sunt cei care stiu ce inseamna o palinca buna si vor sa ne incerce produsul. Pana in momentul de fata, produsele noastre au ajuns mai in toata tara (Bucuresti, Suceava, Galati, Craiova, Calarasi, Oradea, Cluj, Ploiesti, Pitesti etc.) dar si in afara, in Franta sau in Anglia.

Ce dificultati intampina cineva care doreste sa-si deschida o afacere ca a voastra? 

Asa cum am spus si la inceput, inca nu o consideram o afacere, cel putin nu una stabila, suntem inca in stadiul de experimentare, asupra impactului pe care-l are produsul in piata si asupra calitatii produsului.

Dificultatile in acest domeniu apar in momentul in care pui in prim plan profitul, pentru noi acest aspect vine in planul doi, mai intai vrem sa cream un produs de top, un brand care sa creasca in timp. Stim ca statul nu ne usureaza prea mult situatia, in orice caz nu simtim nici un sprijin in acest sens.

Cu ce feluri de mancare merge servita parinca? 

Asa cum se stie, asociem parinca cu o masa campeneasca: o slaninuta, o friptura de porc sau un preparat traditional, ceea ce este si mai interesant e ca un paharel de parinca este recomandat inainte de o astfel de masa, deoarece a fost descoperita o enzime in palinca care reduce depunerile de colesterol de pe artere.

Inca o data, recomand tuturor ca palinca sa nu fie considerata medicament si sa nu se dezvolte astfel un obicei din acest lucru.

Cum ati convinge pe cineva care nu a incercat niciodata Parinca (si nu-i place palinca) sa incerce produsul vostru?

Bineinteles, parinca nu este pentru oricine, nu poti convinge pe cineva care nu a incercat macar o tuica sau palinca de prune, nu ar avea cu ce compara pentru a sti diferentele. Dar noi o recomandam celor care au mai baut astfel de tarii, iar diferentele se vor observa din momentul mirosirii licorii.

Majoritatea palincii din comert este de pruna, a noastra este numai din pere, ceea ce ii ofera o aroma deosebita. Faptul ca in sticla se afla o para, da un aspect deosebit produsului. De asemenea, in interiorul sticle se produce un schimb de substante, ce indulceste licoarea, facand-o chiar usor de baut si pentru cei neobisnuiti cu tariile, iar fructul absoarbe alcoolul si acesta devine vedeta sticlei. La sfarsit se pot imbata 3 persoane mancand fructul respectiv.

Sursa foto: facebook.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Negresa (III)
1
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Napolitanele cu nuca, caramel si glazura de ciocolata
3
Dulciuri

Napolitanele cu nuca, caramel si glazura de ciocolata

Napolitanele cu nuca, caramel si glazura de ciocolata
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Peste cu telina si sos de portocale
5
Mancaruri cu peste

Peste cu telina si sos de portocale

Peste cu telina si sos de portocale
Parteneri
Ciorba de fasole verde cu dovlecel si scarita afumata
Bucataras.RO

Ciorba de fasole verde cu dovlecel si scarita afumata

Am avut poftă de o ciorbă de fasole verde și dovlecel, iar băieții mei au avut poftă de o ciorbă cu ceva afumătură,...

Ciorba de fasole verde cu dovlecel si scarita afumata
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala