Te traules bahtalo, iacata-ma-s si io. Da, io sunt, ce va miratz atata! Mai bine sa ma scuipatz sa nu ma deochiatz, sa aprindetz par da cuada da porc si sa ma afumatz! Ce credeatz, mo, ca imi facetz da un an? Phiiii. . . ce-ar hi fost da capu’ vostru sa betz shi sa va veselitz la parastas far’ de mine!
Pai nu murii, fusai cu carutza la congresele halea marile cu dascantece da va ingheatza ciorba pa foc da le ascultatz! Nu va mai spui ca invatzai si neshte vrajeli noi, da’ nu vi le spui acilea ca ie un site da haleala shi ma zgorneste dom’ adimistrator, ptiu sa nu-l dauochi!
Adeca, cum zacea mama Amigdala, la haleala shi la vrajeala tot cu lingura sa face treaba buna da’ sa tac io cu vrajeala shi sa va spui haleala, manca-v-ash bunatatzurile voastre da gospodine: Asta ie o haleala tot d-aia tzaganeasca din linte ca ie mai ieftina.
Care a produs banu’ sa ia shi sa faca cu carne, noi la carutza facuram cu linte ca puradeii ierea bolnavi si nu s-au dus f’o trei zile la cershit.
Sa ia o juma’ da kil da linte shi sa ferbe shi sa scurje bine. Mai sa ia shi f’o 2-3 barabuloi shi sa da pa razatoarea mica - vedetz sa nu va datz shi deshtele – si sa stoarce si iei da tot nacazu. Sa mai pune 2-3 linguri da pezmet, f’o juma’ da litra da oloi shi 5-6 uaua – io le-am avut d-alea ciordite da bulibasu meu dupin’ cuibare, f’o 3 cepe maruntzite shi, care are, sa puie shi o juma’ da capatzana da usturoi.
Ca sa fuga strigoii, moroii, baboii shi altzi oii sa hie la iei acolo. Shi ca sa iasa la sigur, punetz shi neshte balarii verz da marar shi patrunjel. Ho, ca n-am uitat, zac acuma: sare si piper, d-apai cum? Asheeee ... acu’ sa amesteca iele toate astea - cu mana ca tziganii n-are roboate d-alea da amestecat - cu uauale far’ sa le batetz’ shi aruncatz totu’ intr-o tava unsa cu oloi si pezmet din hala da zasei mai dinioarea.
Unjetz cu oloi si pa d’asupra shi punetz la coptor la f’o 180 da grade pa care sa le avetz gata pregatite. Cum ce? Gradele, mo! Sa lasatz sa steie la coptor f’un ceas macar.
Cica sa va dau shi un din ala ... cum ii zace ... un tip! Tip ie pentru cocoane ca la noi la tzagani tot pont ii zace. Adeca, care vrea sa sa coconeasca, sa mai bata un oau cu o lingura de oloi, una da boia da hardei – d’aia dulcea – shi o lenguritza da pezmet, shi sa puie peste cand ie aproape gata.
Sa face o cuaja de-tz vine sa-tz trimetzi toata shatra d’acasa si sa haleshti da unu singur! Apai, cu tip sau ba, sa aveti pohta care facetz, ca ma jur ca bunaciunea asta viatza lunga nu are!
Iar io ma duc sa mai vaz de o vrajeala din halea sicrete da sa pune la intunericeala la borcane da sicrete ce ie! Haiti, bahtalo la toata lumea nehalita! Ia, luatz’ shi un pahar da vin sa ma pomenitz!
Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorRulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval, este un fel de mancare reconfortant si delicios, perfect pentru o cina sau...
Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitivPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietor
Comentarii