Această ciorbă mi-a amintit de gustul de acasă, de copilărie...practic era preferata mea...am pregatit-o cu mare drag, având ca bază rețeta mamei mele, însă în stilul meu! E o ciorbă deosebit de gustoasă, satioasa. În varianta originală nu se folosesc alte legume decât varză și bulion sau pastă de roșii. Eu am ales să o modific, profitând de toate legumele de toamnă, pentru un plus de gust si savoare!
Mai întâi razuim varza, o masam energic cu puțină sare. Radem morcovii, tocam marunt ardeii, gogosarul, mararul, roșiile.
Punem la fiert ciolanul de porc împreună cu ceapa curățata , legătura de cimbru, puțină sare și piper, apă cât să îl acopere. Îl fierbem o oră.
Separat calim în puțin ulei ardeii și gogosarul 5 minute, adăugăm morcovii, îi calim și pe ei 10 minute, apoi varza, mai lăsăm 10 minute. Punem compoziția rezultată deoparte.
O adăugăm în oala de ciorbă, împreună cu puțină apă călduță, cât să o acopere, o mai fierbem 30 de minute, punem apoi roșiile, continuând fierberea încă 10 minute.
Separat, încingem puțin ulei într-o tigaie , calim 2 minute făina, adăugăm condimentele, le lăsăm un minut, un polonic de zeamă, mararul, omogenizam totul și punem sosul rezultat ( sau rantasul) înapoi în oala . Mai dăm 2, 3 clocote, după care asezonam, adăugăm , dacă e cazul, puțină zeamă de lămâie sau oțet, puțin zahăr.
Ciorba de varză ardelenească se servește( cel puțin în reprezentarea mea), cu multă smantana, pâine prăjită unsa cu untura, boia și chimen, plus carnea fragedă din ciolanul de porc.
E o adevărată nebunie, cu gust de copilărie!
Nu trebuie decat s-o încercați!
Poftă bună!
Astazi va aduc un tort ciocolatos de post. Nu arata el sofisticat, dar va asigur ca e demential de bun. Crema e densa si...
Tort cu banane si ciocolata (de post)Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparit
Comentarii