Lucicos sau ciorba de varza ardeleneasca

Portii
8
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
110 minute
Complexitate
medie
Lucicos sau ciorba de varza ardeleneasca

Ingrediente

  • O varză mai mică
  • Un ciolan de porc afumat
  • O legătură marar
  • O legătură cimbru
  • Sare, piper, boia dulce, iute, afumata, chimen
  • Ulei
  • 2 morcovi medii
  • Un ardei gras roșu
  • Un gogosar
  • O ceapă roșie
  • Un ardei iute roșu
  • 80 de grame pastă de roșii
  • O lingura de făină
  • 3 roșii medii decojite
  • Smantana
  • Suc de lămâie
  • Zahăr
  • Paine țărănească cu cartofi
  • Untura de porc
  • Apă

Mod de preparare

Această ciorbă mi-a amintit de gustul de acasă, de copilărie...practic era preferata mea...am pregatit-o cu mare drag, având ca bază rețeta mamei mele, însă în stilul meu! E o ciorbă deosebit de gustoasă, satioasa. În varianta originală nu se folosesc alte legume decât varză și bulion sau pastă de roșii. Eu am ales să o modific, profitând de toate legumele de toamnă, pentru un plus de gust si savoare!

Mai întâi razuim varza, o masam energic cu puțină sare. Radem morcovii, tocam marunt ardeii, gogosarul, mararul, roșiile.
Punem la fiert ciolanul de porc împreună cu ceapa curățata , legătura de cimbru, puțină sare și piper, apă cât să îl acopere. Îl fierbem o oră.
Separat calim în puțin ulei ardeii și gogosarul 5 minute, adăugăm morcovii, îi calim și pe ei 10 minute, apoi varza, mai lăsăm 10 minute. Punem compoziția rezultată deoparte.
O adăugăm în oala de ciorbă, împreună cu puțină apă călduță, cât să o acopere, o mai fierbem 30 de minute, punem apoi roșiile, continuând fierberea încă 10 minute.
Separat, încingem puțin ulei într-o tigaie , calim 2 minute făina, adăugăm condimentele, le lăsăm un minut, un polonic de zeamă, mararul, omogenizam totul și punem sosul rezultat ( sau rantasul) înapoi în oala . Mai dăm 2, 3 clocote, după care asezonam, adăugăm , dacă e cazul, puțină zeamă de lămâie sau oțet, puțin zahăr.
Ciorba de varză ardelenească se servește( cel puțin în reprezentarea mea), cu multă smantana, pâine prăjită unsa cu untura, boia și chimen, plus carnea fragedă din ciolanul de porc.
E o adevărată nebunie, cu gust de copilărie!
Nu trebuie decat s-o încercați!
Poftă bună!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Clatite cu dovlecel si branza
1
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Coronita Aperitiv
2
Aperitive

Coronita Aperitiv

Coronita Aperitiv
Tartiflette- specialitate Savoyarda
5
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Parteneri
Tort cu banane si ciocolata (de post)
Bucataras.RO

Tort cu banane si ciocolata (de post)

Astazi va aduc un tort ciocolatos de post. Nu arata el sofisticat, dar va asigur ca e demential de bun. Crema e densa si...

Tort cu banane si ciocolata (de post)
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala