Imi plac mult cojile de citrice-lamai, portocale, mandarine- confiate. Dar cele din comert in ultimul timp imi provoaca neplaceri. Cu timp in urma m-am dus sa beau o cafea intr-o cafeterie nemteasca, iar alaturi de cafea aveam o frumoasa coaja de portocala confiata, imbaiata pe jumate in ciocolata! : buuun: gust mai avea!
Am intrebat de unde le-au cumparat iar patroana - ce candva a fost colega mea: d- mi-a zis ca le-a facut ea. Bineinteles ca am intrebat ucm si mi-a dat niste explicatii. Cam evazive, dupa primul esec: p Am mai intrebat in stanga, in dreapta si dupa cateva reusite sau mai putin reusite am reusit s apun cap la cap o reteta care sa dea rezultatul scontat.
Am zis citrice pt ca procedeul se adapteaza la toate citricele. Eu acum v aexplic cel de la mandarine, caci am avut muluuuulte! Erau acele madarine care se cojesc greu, coaja un pic amaruie dar pulpa dulce si zemoasa.
Ca o paranteza, daca mai tineti minte, veteranele, pe vremuri existau niste borcane-conserve cu mandarine intregi, taiate capace la baza si varf, intr-un sirop legat, mi se pare ca erau chinezesti. Cam asa au fost si mandarinele mele.
Acum va dau cantitatile daca folositi 3 portocale mari, navaline/navel, din acelea cu 'buric' iesit =)) Sunt portocale de masa, dar daca aveti si alte soiuri aveti grija sa fie destul de mari. Decojiti portocalele cu grija: taiati un capac mic daca doriti, daca nu faceti cu un varf de cutit- preferabil cel incovoiat de legume- semne pe coaja ca si cum ati avea niste sferturi.
Decojiti cu grija sa nu rupeti coaja si taiati sferturile in juliene de cca 0, 5 cm latime. Sau mai mari, depinde la ce le veti folosi. Bun, faceti suc dintr-o jumatate de portocala. Rezervati. Puneti intr-o cratita apa la clocotit, iar cand clocoteste, aruncati pt un minut cojile de portocala.
Scoateti, puneti-le la scurs si repetati procedeul de 3 ori. Cand le lasit la scurs pt ultima data puneti intr-o cratita o cana de apa si una de apa la fiert, impreuna cu sucul de portocale. Lasati sa fiarba pana se leaga siropul, imbaiati cojile in el si lasati la foc mic 30 minute.
Le scoateti si daca sunt prea umede, le lasati la scurs bine intr-o strecuratoare, cam 2-3 ore, mestecand din cand in cand in ele cu grija. Dupa ce s-au scurs bine, le puneti la uscat pe o sita in strat uniform sau hartie de copt intepata din loc in loc, sau fel si fel de strecuratori mai mari sau mai mici pt 10 ore, depinde de umiditate.
Nu stiu cat ar dura cu deshidratatorul de legume caci nu am si cred ca mai bine asa, natural. Dupa ce s-au uscat cat de cat, le puneti intr-un borcan de sticla, cu zahar tos intre ele. Dar le puteti pastra si asa, eu le pun la pastrat in ambele variante.
Le folosesc la praji sau le mananc asa. Cel mai mult au rezistat cam 3 luni la frigider, caci le-am terminat: p
Sper sa va placa! Spor la prajitureala!
Pt lamai daca nu aveti mari, mari puneti cam 5 medii si sucul de la o lamaie intreaga. Cel mai bine se preteaza lamaile cu coaja groasa si cu pulpa mai seaca.
Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval, este un fel de mancare reconfortant si delicios, perfect pentru o cina sau...
Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitivPrajitura cu cafea si mascarpone este perfecta pentru cei care iubesc aroma cafelei combinata cu o crema catifelata si pufoasa.
Prajitura cu cafea si crema mascarpone - un desert finCa sa fie fragede incat sa pice de pe os carnea, coastele le-am fiert in bere si apoi le-am uns cu sos si le-am lasat sa se...
Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi
Comentarii