Cozonac cu nuca, la masina de paine

Portii
2
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu nuca, la masina de paine

Ingrediente

  • Ingrediente aluat:
  • •800 g faina pentru cozonac
  • •120 g unt gras
  • •50 ml ulei
  • •150 g zahar
  • •250 ml lapte
  • •2 plicuri drojdie uscata
  • •2 oua+1 galbenus
  • •coaja rasa de lamaie si portocala
  • •2 pliculete zahar vanilat
  • Ingrediente umplutura:
  • •1/2 pahar lapte
  • •50 g unt
  • •200 g zahar
  • •300 g nuca macinata
  • •esenta vanilie
  • •cacao
  • •1-2 linguri pesmet, optional
  • •rahat multicolor taiat cubulete, optional
  • 1 galbenus pentru uns

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
In cuva masinii de paine, punem in urmatoarea ordine: laptele caldut, nu fierbinte, untul moale, taiat cubulete, zaharul, ouale si galbenusul, miroasele, faina si ultima, drojdia. Setam programul pentru doar pentru framantat (eu il framant de doua ori). Cand este gata, scoatem aluatul din masina, il punem intr-un vas incapator si turnam treptat uleiul pe care-l incorporam total, aducand marginile aluatului in mijloc. Il trantim cu putere de cat mai multe ori in vas, apoi acoperim si lasam la dospit vreo 90-120 minute.
Intre timp, pregatim umplutura, care este aceeasi pe care o folosesc de ani de zile.
Laptele se pune la fiert impreuna cu untul, zaharul si zaharul vanilinat, pana se topesc acestea din urma. Adaugam nuca macinata, 1-2 linguri cu cacao, omogenizam si lasam la racit. Daca ni se pare prea apoasa, putem adauga pesmet.
Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in doua. Din fiecare bucata, pe blatul de lucru uns usor cu ulei, formam doua dreptunghiuri pe care le umplem cu nuca si rahat. Rulam, apoi impletim sulurile si asezam cozonacii in tavi, unde ii mai lasam la crescut cam 30 minute, dupa care ii ungem cu galbenus batut de ou.
Introducem tavile in cuptorul preincalzit la 190 grade C, pentru 10 minute, apoi micsoram temperatura la 170 grade si lasam cozonacii sa se rumeneasca frumos pana cand trec testul scobitorii.
Scosi din cuptor, se lasa in tava 10 minute, apoi se racesc pe-o parte, acoperiti cu un servet.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Negresa (III)
1
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu miere si multa frisca
4
Dulciuri

Prajitura cu miere si multa frisca

Prajitura cu miere si multa frisca
Peste la cuptor - a la grec
5
Mancaruri cu peste

Peste la cuptor - a la grec

Peste la cuptor - a la grec
Parteneri
Aperitiv trigoane cu ciuperci si cascaval
Bucataras.RO

Aperitiv trigoane cu ciuperci si cascaval

Astazi iti arat un alt snack rapid si extrem de gustos. De data aceasta fara carne: trigoane cu ciuperci si cascaval. Le vei...

Aperitiv trigoane cu ciuperci si cascaval
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala