Cum Se Bat Albusurile: Spuma (Varfuri Moi, Tari) si Bezea

Complexitate
redusa
Cum Se Bat Albusurile: Spuma (Varfuri Moi, Tari) si Bezea

Ingrediente

  • -albusuri de oua
  • -1 praf de sare
  • -zahar (pentru bezea de albus)

Mod de preparare

Separati cu multa grija albusurile de galbenusuri; orice picatura de galbenus strecurat in vasul cu albusuri face ca acestea sa nu se mai bata bine.

* Albusurile si galbenusurile se separa mai usor cand ouale sunt proaspat scoase din frigider, insa, ca sa obtineti o spuma aerata albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei; albusurile reci nu vor incorpora la fel de mult aer in timp ce le bateti.
Inainte de a le bate, lasa-le cca 30 min sa ajunga la temperatura camerei. In acesta situatie ele isi vor mari volumul de 6-8 ori.

Puteti bate albusurile spuma tare cu mixerul sau folosind un tel.

a/ Daca folositi mixerul

* Spalati bine de tot bolul si paletele mixerului si uscati-le complet. Asigurati-va ca nu mai este in bol nici un pic de apa sau grasime.
Recomandat este sa le stergeti cu o felie de lamaie, apoi cu un servetel absorbant.

In bolul mixerului, bateti albusurile impreuna cu sarea, intai la viteza mica, apoi cresteti treptat la mediu, pana devin opace si spumoase (varfuri moi / “ creste “ de spuma- cand ridicati paletele / telul din vas, pe acestea sa se formeze o creasta de spuma foarte pufoasa si rotunjita spre varf).

* Mixati la inceput la viteza mica pentru a rupe proteinele din albus, ceea ce il va face mai elsatic si il va ajuta sa incorporeze mai mult aer.

Mixati cate 1 min la fiecare treapta de viteza, apoi pe cea mare pana ce albusurile se fac tari (varfuri tari- cand scoateti paletele / telul din vas, spuma de albus sa formeze varfuri care sa stea drept in sus).
Ca sa fiti siguri ca sunt bine batute, intoarceti vasul cu spuma in jos; acestea nu trebuie sa se miste deloc!

* La unele retete albusurile batute tari se opresc aici. Practic este nevoie doar sa le bateti nu si sa faceti bezea (aceasta in cazurile in care, de obicei, galbenusurile sunt amestecate cu zaharul).
* Aveti grija sa nu bateti excesiv albusurile, pentru ca nu mai pot fi folosite daca urmeaza sa le incorporoti in aluat.
Odata ce albusurile sunt batute spuma si au format varfuri tari, opriti-va pentru ca daca continuati, spuma devine rigida si greu de incorporat.
* Alte retete sunt cu bezea de albus, ceea ce inseamna ca in momentul in care s-au intarit se adauga zaharul treptat.
* Montati albusurile in bezea doar cand le folositi. Nu trebuie lasate sa stea!

Ca sa faceti bezea, adaugati pe rand cate 1/3 din cantitatea de zahar prevazuta in reteta, cu mixerul pornit si bateti pana ce zaharul s-a topit (nu se mai vad cristalele de zahar).
Adaugati alta transa de zahar, doar in acest moment (in care zaharul initial s-a topit).
Dupa ce ati adaugat tot zaharul, bateti la viteza maxima inca cca 4 min, pana ce bezeaua isi dubleaza volumul si devine consistenta si lucioasa (varfuri tari- cand scoateti paletele / telul din vas, spuma de albus sa formeze varfuri care sa stea drept in sus).
Daca bezeaua nu are consistenta dorita (albusurile sa se umfle mult, sa fie batute la volum maxim, sa fie lucioasa, stralucitoare si sa aiba varfuri tari) mai mixati 30 sec si testati din nou.

b/ Daca folositi telul

Urmati pasii de mai sus, intrebuintand telul in locul mixerului.

* Recomandat este sa folositi un tel rotund, pentru ca va crea mai multa spuma decat un mixer, chiar daca acest lucru va va lua mai mult timp.
* Bateti albusurile intr-un vas de inox sau bol de sticla perfect curate.
Degresati inainte telul si vasul: frecati-le cu o felie de lamaie, apoi stergeti-le cu un servet de hartie.

Rolul albusurilor batute spume este de afanare, adica, teoretic, doar cu albusuri batute spuma tare, un aluat ar trebui sa creasca fara a fi nevoie de alti afanatori.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Clatite cu dovlecel si branza
1
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)
5
Dulciuri

Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)

Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)
Parteneri
Ciorba de perisoare cu varza rosie
Bucataras.RO

Ciorba de perisoare cu varza rosie

Ciorba de perisoare cu varza rosie
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala