Marlenka

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie
Marlenka

Ingrediente

  • Ingrediente
  • Foi- pt 5 buc, coapte pe fundul tavii 24x36 cm
  • -150 g zahar
  • -150 g miere
  • -100 g unt, taiat bucatele
  • -2 oua
  • -1 praf de sare
  • -2 lingurite rase praf de copt
  • -cca 600 g faina
  • Crema
  • -750 ml smantana pentru frisca
  • -300 g miere
  • -300 g unt
  • -9 oua
  • Altele
  • -250 g nuca/alune prajite, macinate/maruntite
  • -zahar pudra vanilat, dupa gust- optional ( dupa preferinta deoarece crema nu este foarte dulce)
  • Pentru decor
  • -50 g ciocolata, optional

Mod de preparare

Preparare

Foi
Puneti intr-un vas zaharul cu mierea si incalziti foarte putin pe foc mic, doar cat sa se omogenizeze.
Dati deoparte si inglobati cu un tel untul taiat bucatele.
Adaugati ouale, sarea, praful de copt si bateti foarte bine pana la o compozitie cremoasa.
Puneti faina putin cate putin ( este posibil sa nu fie necesara toata cantitatea) pana obtineti un aluat neted si nelipicios, dar modelabil.
Framantati apoi aluatul, dar nu mai mult de 3-4 min, deoarece devine prea vartos.
Impartiti aluatul in 5 parti egale.
Intindeti intre doua foi de copt, din fiecare parte de aluat cate o foaie subtire, de marimea tavii folosite.
Indreptati marginile.
Transferati foaia de aluat in tava, cu foaia de copt cu tot.
Dati pe rand la cuptorul preancalzit pentru cca 3-5 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este copt si doar usor auriu.
Scoateti pe un gratar si indepartati imediat hartia de copt.
Lasati la racit.

• Daca va raman resturi de aluat de la indreptarea foilor, intindeti o foaie mai mica pe care o coaceti la fel ca si pe celelalte. Rece, o puteti sfarama si sa o presarati peste crema impreuna cu nuca/alunele.

Crema
Intr-o cratita cu fundul mai gros puneti smantana pentru frisca, mierea, untul si omogenizati cu un tel.
Adaugati ouale, amestecand bine dupa fiecare pana la incorporare.
Puneti apoi vasul pe foc mic sau la bain-marie si lasti pana se ingroasa crema, amestecand continuu.

• Atentie ! focul trebuie sa fie foarte mic, iar compozitia nu are voie sa inceapa sa fiarba pentru ca se branzeste.

Dati vasul deoparte, acoperiti cu o folie alimentara care sa vina in contact cu crema si lasati la racit.
Impartiti in 5 parti egale.

Asamblarea prajiturii
Asezati pe o tava o foaie coapta si acoperiti-o cu 1/5 parte din crema.
Presarati cu nuca macinata/tocata grosier ( alune), foaie sfaramata ( daca aveti) si dupa preferinta si gust, cu zahar pudra vanilat.
Continuati in acelasi mod: foaie, crema, nuca, foaie sfaramata, zahar pudra vanilat.
Peste ultima foaie, intindeti crema si presarati nuca/alune.
Optional, pentru decor, topiti ciocolata la bain- marie, puneti-o intr-un cornet/punga, taiati putin din varf si trasati linii oblice peste prajitura.
Dati la rece peste noapte sa se inmoaie foile.
Indreptati marginile prajiturii, taiati in patrate, apoi acestea in triunghiuri si serviti.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Clatite cu dovlecel si branza
1
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Coronita Aperitiv
2
Aperitive

Coronita Aperitiv

Coronita Aperitiv
Tartiflette- specialitate Savoyarda
5
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Parteneri
Tort cu banane si ciocolata (de post)
Bucataras.RO

Tort cu banane si ciocolata (de post)

Astazi va aduc un tort ciocolatos de post. Nu arata el sofisticat, dar va asigur ca e demential de bun. Crema e densa si...

Tort cu banane si ciocolata (de post)
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala