Napolitanele cu nuca, caramel si glazura de ciocolata

Portii
16
Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie
Napolitanele cu nuca, caramel si glazura de ciocolata

Ingrediente

  • -foi de napolitane(4 bucati)
  • Caramel
  • -350 g zahar tos
  • -180 ml apa
  • Umplutura
  • -200 g zahar pudra
  • -4 galbenusuri
  • -250 g unt
  • -400 g nuca maruntita
  • -esente(rom, vanilie)
  • Glazura
  • -200 g ciocolata neagra
  • -100 ml frisca lichida
  • -30 g unt

Mod de preparare

Este o prajitura usor de pregatit, iubita de toti membrii familiei si nu e grea la stomac, trebuie sa tinem cont si de masa festiva de Sarbatorile de iarna si desigur si de Sarbatorile Pascale, care este o masa foarte bogata si ne tenteaza..!
Am am mai numit-o si napolitanele copilariei, pentru faptul ca toti o stim din copilarie, fiind una dintre cele mai adorate prajituri, de copii si chiar de cei mai mari.Gustul de nuca in combinatie cu caramel ii v-a da napolitanelor o aroma placuta si fina.
Vom incepe prepararea napolitanei.Vom mixa untul, care a fost la temperatura camerei si in prealabil taiat cubulete, cu zaharul pudra pana compozitia devine cremoasa apoi vom adauga esentele si galbenusul, unul cate unul si vom continua mixarea pana am incorporat toate galbenusurile, iar compozitia devine omogena. Dupa ce am terminat compozitia pentru umplutura ne ocupam de caramel. Intr-o oala de teflon vom pune zaharul iar peste el vom turna apa si vom lasa pana se face un sirop pe care il vom carameliza, la foc mic, dar sa avem grija sa nu treaca de faza de caramelizare pentru ca va deveni amarui. Pe toata perioada vom invarti permanent si focul trebuie sa fie la mic. Dupa ce s-a caramelizat zaharul vom turna compozitia pentru umplutura in oala, invartind cu telul pana se va topi tot zaharul si crema se va ingrosa. Vom stinge focul, apoi vom adauga nuca maruntita, nu macinata. Vom pregati foile de napolitana si dupa 5 minute putem incepe umplerea lor. De obicei, eu nu las sa se raceasca prea mult pentru ca aceasta crema se intareste destul de repede si va fi greu de intins intre foi. Umplutura o vom imparti in 3, si o vom intinde intre foi, trebuie sa fie un strat destul de gros si uniform pentru a simti gustul de nuca si de caramel. Ultima foaie va ramane fara umplutura, aceasta va fi imbracata in glazura de ciocolata, dar dupa cateva ore de racire sau chiar a doua zi.
Dupa ce am terminat umplerea vom pune o greutate peste prajitura noastra si o vom da la rece. Eu am lasat-o la rece pana a doua zi, dupa care am ornat-o cu glazura de ciocolata.
Glazura de ciocolata o vom prepara in momentul cand vrem sa ornam prajitura. Vom pune untul la topit fie intr-o tigaie mica de teflon sau pe baie de abur, iar dupa ce s-a topit vom adauga bucatile de ciocolata.Dupa ce s-a topit toata ciocolata vom turna frisca lichida.Totul se va face la foc mic si vom invarti incontinuu, vom lasa doar 2-3 minute, apoi inchidem focul si vom turna glazura uniform peste ultima foaie de napolitana, iar la sfarsit presaram nuca taiata, care i-a dat un aspect minunat, nu mai spun de gustul ei aromat si placut care mi-a amintit de copilarie.
Taierea prajiturei o vom face dupa cateva ore, sa ne asiguram ca glazura deja s-a intarit. Mai intai vom inlatura marjinile si o vom portiona in bucati egale, fie sub forma de romburi, sau dreptunghiuri.
Eu am taiat-o in romburi, a avut un aspect minunat si a fost foarte apreciata si laudata.
Eu de mult imi doream sa fac "napolitanele copilariei", dar aici la noi nu se gasesc, iar anul acesta cand am fost acasa, primul lucru mi-am cumparat foile de napolitane. Eu una, le ador foarte mult.
Daca aveti foi puteti incerca oricand, va asigur ca nu o sa dati gres..!
Pofta buna!
Specific : Romania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Clatite cu dovlecel si branza
1
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)
5
Dulciuri

Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)

Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)
Parteneri
Ciorba de perisoare cu varza rosie
Bucataras.RO

Ciorba de perisoare cu varza rosie

Ciorba de perisoare cu varza rosie
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala