Ora 12 de casa

Portii
16
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata
Ora 12 de casa

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 250 g unt
  • 5 linguri de zahăr
  • 5 ouă
  • 1 linguriţă esenţă naturală de vanilie de Madagascar Dr. Oetker
  • 10 linguri lapte
  • 1 vârf de linguriţă sare
  • 2 linguri cacao
  • 162 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă
  • 3 linguri zahăr
  • 2 linguriţe esenţă de rom
  • Pentru glazură:
  • 100 g ciocolată neagră
  • 50 g frişcă lichidă
  • Opţional: lapte după gust
  • În plus: puţină ciocolată pentru ras

Mod de preparare


Prăjitura Ora 12 era una dintre preferatele mele în copilărie. Am încercat să mă abat cât mai puţin de la reţeta clasică. Nu este ca cea de cofetărie, însă a ieşit delicioasă.

Mod de preparare:
Blatul:
Se freacă untul cu zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, esenţă de vanilie, laptele, un praf de sare şi cacaoa. Se încorporează cu grijă albuşurile bătute spumă, apoi făina, praful de copt şi se amestecă bine.
Se obţine o compoziţie cremoasă (ca la negresă doar că folosim şi gălbenuşurile şi albuşurile la blat) care se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit aprox 30 de minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.

Siropul:
Se prepară siropul din apă şi zahăr, se dă de pe foc, se adaugă esenţa de rom, se lasă la răcit.

Frişca lichidă se bate cu mixerul până devine pufoasă, dar nici moale, nici tare.

Glazura:
Se încălzeşte pe foc mic frişca lichidă (având grijă să nu fiarbă), se dă de pe foc, se adaugă ciocolata mărunţită şi se amestecă până se topeşte ciocolata. Pentru că mie mi s-a părut prea densă, iar gustul de ciocolată prea puternic, am adăugat 2 linguri de lapte rece şi am amestecat (nu e nevoie să reîncălziţi, se va omogeniza frumos). Se lasă la răcit 1-2 minute, apoi se toarnă glazura peste fiecare pătrat.

Se lasă un pic să se închege glazura, apoi se decorează fiecare pătrat cu frişcă. La final, se rade puţină ciocolată peste fiecare prăjitură.
Se dă la rece până la servire.

Sfaturi:
Nu exageraţi cu esenţa de rom, pentru a nu acoperi celelalte arome ale prăjiturii.
Dacă glazura s-a întărit şi o doreaţi mai subţire, la fel, o puteţi subţia cu puţin lapte.
Aveţi grijă să distanţaţi prăjiturile, atunci când le glazuraţi, pentru a se putea prelinge frumos glazura.


Timp de coacere: 30 min
Timp de pregătire: 1h
Porţii: 16 (tava mea are 25x25 cm)

Poftă Bună!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/01/ora-12-de-casa.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Conserva de Peste in Sos Tomat
1
Conserve, muraturi

Conserva de Peste in Sos Tomat

Conserva de Peste in Sos Tomat
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Cornulete cu Nuca II
4
Dulciuri

Cornulete cu Nuca II

Cornulete cu Nuca II
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Prajitura de post, cu suc de rosii
Culinar.RO

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia