Pasca cu Branza si Stafide

Complexitate
medie
Pasca cu Branza si Stafide

Ingrediente

  • Aluat:
  • 3 oua
  • 200 ml lapte caldut
  • 600 gr faina
  • un pliculet drojdie uscata
  • 120 ml ulei
  • 150 gr zahar
  • coaja de la o lamaie
  • un pliculet zahar vanilat
  • Umplutura:
  • 1 kg branza proaspata
  • 5 oua
  • 120 gr unt la temperatura camerei
  • 200 gr smantana
  • 50 gr gris
  • 150 gr faina
  • 250 gr zahar
  • o lingura esenta de vanilie
  • 200 gr stafide
  • 3 linguri rom
  • 4 linguri lapte
  • coaja de la o lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat

Mod de preparare

Pentru inceput se prepara maiaua din drojdie, o lingura zahar, o lingura faina si putin lapte caldut. Toate ingredientele mentionate la maia se bat bine cu telul, se acopera cu ceva textil pentru a produce caldura si se lasa sa creasca pana ce isi dubleaza volumul.

Intre timp se pun stafidele intr-un vas impreuna cu romul si laptele (cantitatiile mentionate la umplutura) si se lasa sa se umfle.

Intr-un vas mai mare se pune faina, dupa care se face o gaura in mijlocul acesteia si se adauga maiaua. Se amesteca incet cu mana dupa care adaugam ouale, laptele, uleiul, coaja de lamaie, zaharul si zaharul vanilat. Se pastreaza foarte putin ou din ouale de la aluat, pentru a se unge aluatul de pe deasupra pastii!

Se formeaza astfel un aluat mai moale putin ca cel de cozonac, daca este prea moale se mai adauga faina!

Aluatul obtinut se lasa la dospit 30 minute, intre timp se face umplutura.

Branza se mixeaza impreuna cu untul, smantana, zaharul, zaharul vanilat, faina, coaja de lamaie, galbenusurile, stafidele impreuna cu laptele si romul in care au stat si esena de vanilie.

Albusurile impreuna cu putin sare se bat bine cu mixerul pana ce devin o spuma tare, dupa care se incorporeaza usor in compozitia de branza. Atentie: acum se amesteca cu o spatula de lemn sau silicon de jos in sus!

Intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt (eu am inaltat peretii formei de tort cu hartie de copt pentru a nu da peste in cazul in care creste mai mult) se aseaza un strat de 3 cm aluat, dupa care si marginile formei de tort se imbraca intr-un strat subtire de aluat.

Se pastreaza putin aluat pentru a pune deasupra pe marginile pastii si pentru a face o cruce. Deasupra aluatului din tava se pune grisul presarat, dupa care se adauga compozitia de branza.
Pe marginile pascai se pune aluatlul impletit, iar in mijloc se impleteste o cruce din aluat, dupa care se ung cu putin ou batut.. Pasca se pune in cuptorul preincalzit si se lasa focul potrivit precum la cozonaci.
Cand este gata se scoate si se lasa sa se raceasca, dupa care se serveste portionata in felii asemanatoare ca cele de tort.
Pofta buna!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Blat de Bezea

Prajitura cu Blat de Bezea

Prajitura cu Blat de Bezea
Nuci umplute cu crema de vanilie

Nuci umplute cu crema de vanilie

Nuci umplute cu crema de vanilie
Cozonacul bunicii

Cozonacul bunicii

Cozonacul bunicii
Cele mai apreciate rețete
Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitiv
1
Aperitive

Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitiv

Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval, este un fel de mancare reconfortant si delicios, perfect pentru o cina sau...

Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitiv
Bulete colorate
3
Aperitive

Bulete colorate

Bulete colorate
Prajitura cu cafea si crema mascarpone - un desert fin
4
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone - un desert fin

Prajitura cu cafea si mascarpone este perfecta pentru cei care iubesc aroma cafelei combinata cu o crema catifelata si pufoasa.

Prajitura cu cafea si crema mascarpone - un desert fin
Eclere
5
Dulciuri

Eclere

Eclere
Parteneri
Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi
Culinar.RO

Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi

Ca sa fie fragede incat sa pice de pe os carnea, coastele le-am fiert in bere si apoi le-am uns cu sos si le-am lasat sa se...

Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi
Cozonac cu nuca si migdale
Gustos.RO

Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale