Intr-o craticioara se pun toate ingredientele pentru sirop, se fierb ca sa scada putin siropul, se lasa sa se raceasca.
Intr-un castron se bat ouale bine cu zaharul, pana devin spumoase. Se adauga treptat iaurtul, uleiul, faina, grisul, coaja rasa de lamaie, si la sfarsit praful de copt. Se toarna compozitia in tava de cuptor unsa cu ulei si tapetata cu faina sau captusita doar cu hartie de cuptor. Tava mea avea marimea 22/28 cm. si dulcele a crescut mult, mi-a venit destul de inalta. Se coace in cuptorul deja incalzit, la o temperatura medie 180 °, circa 30-40 minute, pana devine aurie la suprafata. Faceti si proba cu scobitoarea.
Dupa ce se raceste, se elimina hartia, dupa care se toarna siropul peste ea. Se lasa in tava sau in recipientul in care am pus-o... pana absoarbe tot siropul. Se taie bucati, chiar si inainte sa turnati siropul. Se serveste simpla sau dupa dorinta cu nuca de cocos, fistic, nuca macinata deasupra sau cu felii de lamaie fierte in sirop.
Acest dulce se prepara in bucataria diverselor tari din Mediul Orient. Are diverse variante (si cu cocos inauntru) si denumiri; in greceste / turceste revani o ravani, in limba araba basbūsah o harīsa, in armena shamali. Harisa difera putin, se face cu migdale, cu fistic si cu aroma de flori de portocal. Prajitura se serveste simpla sau decorata cu o migdala/nuca pe fiecare bucata sau cu cocos, nuci, fistic maruntite deasupra.
In Grecia se serveste si cu inghetata sau frisca deasupra.
Se pastreaza la rece in frigider.
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateAndra Mihail ne răsfață cu o rețeta inedită: Tacos cheeseburger - Un preparat fusion gustos. Acest preparat...
Tacos cheeseburger - Un preparat fusion gustosCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparit
Comentarii