Bucătăria raw vegana are la bază o filozofie care este în egală măsură nutriționala și spirituală.
Departe de a conține numai salate plicticoase, bucătăria raw este alcătuită din feluri de mâncare cremoase sau uscate, toate la fel de delicioase, ca urmare a unor amestecuri inteligente de fructe, legume, nuci, semințe și cereale încolțite.
Principiul de bază al acestei bucătarii este temperatura de gătire, care nu trebuie să depășească 48 grade Celsius, pentru a păstra substantele nutritive ale ingredientelor folosite, cum ar fi: vitamine, minerale, enzime (pe care gătitul la tempetarura ridicată le distruge).
Baza de făină de migdale, poate fi folosită la tot felul de alte derturi raw vegane: batoane, prăjituri, fursecuri, plăcinte. Această bază poate fi făcută integral din migdale sau din nuci de Brazilia, nuci macademia, nuci pecan, alune, fistic, precum și din combinațiile dintre ele, în funcție de preferințe.
În rețeta de față, am combinat migdale crude fără coajă cu migdale crude cu coajă.
Spălam migdalele, le scurgem și le punem la înmuiat pentru 4 ore în 300 ml de apa. După ce s-au înmuiat, punem migdalele împreună cu apa în care au stat la înmuiat într-un blender si mai adăugăm 300 ml. de apa. Si măcinăm cu ajutorul blenderului. Scurgem laptele rezultat printr-un tifon sau strecurătoare (rezultă 400 ml lapte de migdale pe care îl vom folosi în continuare în rețetă). Întindem pe o tăviță de deshidratare pasta de migdale și o deshidratăm timp de 12 ore la o temperatură de 40C. măcinăm pasta de migdale deshidratată și obținem o făină de migdale.
Sos de ciocolată
Amestecăm toate ingredientele într-un blender până când amestecul devine cremos. Dacă facem o cantitate mai mare de sos de ciocolată putem să îl păstrăm la frigider, într-un recipient etanș până la 10 zile. Din ingredientele menționate rezultă 90 g. Sos de ciocolată.
După ce am pregătit și sosul de ciocolată, începem să pregătim blatul de ciocolată. Amestecăm toate ingredientele într-un robot de bucătărie până când se formează consistența unui aluat. Punem aluatul într-o formă de tort tapetata cu hartie de copt, cu diametrul de 25 cm si apoi îl păstrăm la congelator timp de 1 oră.
Cât timp stă blatul de ciocolată la congelator, pregătim crema de nucă de cocos. Punem toate ingredientele într-un blender și amestecăm până obținem o compozitie cremoasă. Adăugăm crema de nucă de cocos peste blatul de ciocolată și mai păstrăm la congelator timp de 1 oră.
Un desert cu adevărat bun include un sos delicios, așa că am ales pentru această rețetă sosul de caramel. Am ales sosul caramel nu numai datorită gustului delicios dar și datorită ingredientelor cum ar fi: lucuma, mesquite și maca, bogate în substanțe nutritive.
Lucuma este un fruct subtropical, originar din Peru. Este bogat în substanțe nutritive, fibre, carbohidrați, beta caroten, niacina, calciu și fier. Pudra de lucuma are un indice glicemic foarte scăzut, fiind un excelent înlocuitor al zahărului.
Pudra de mesquite este bogată în calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc și proteine. Mesquite este un arbore originar din America de Sud, din semințele acestui arbore producându-se pudra de mesquite, o pudra foarte aromată care da o aroma puternica rețetelor raw, dar și celor tradiționale.
Rădăcină de maca, cunoscută încă din perioadă incasă, este apreciată pentru calitățile sale de a echilibra sistemul endocrin. Pudra de maca conține multe vitamine, minerale, aminoacizi și este bogată în fibre și proteine vegetale.
Pentru a prepara sosul caramel combinăm toate ingredientele într-un blender până când amestecul devine cremos.
Din ingredientele menționate rezultă o cantitate de 90 g. Putem prepara sosul într-o cantitate mai mare întrucât se păstrează la frigider timp de 10 zile.
Scoatem prăjitură din congelator, o stropim cu sosul de caramel și avem un desert raw vegan minunat.
Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare cu nuci crocanteCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparit
Comentarii