Prajitura desteapta cu fructe de sezon

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Prajitura desteapta cu fructe de sezon

Ingrediente

  • Aluat
  • -6 oua
  • -225 g zahar ( 150 g zahar tos + 75 g zahar pudra, cu amidon- cumparat)
  • -2 linguri apa
  • -1 priza sare
  • -190 g unt, topit si racorit
  • -170 g faina
  • -750 ml lapte, caldut
  • -1 lingurita otet
  • Fructe
  • -cca 300 g fructe/fructe de padure , la alegere
  • -coaja rasa de la ½ lamaie
  • -2 linguri cu varf zahar/zahar pudra
  • -amidon
  • Altele
  • -unt pentru uns tava
  • Zahar - folositi 150 g zahar tos + 75 g zahar pudra cu amidon, cumparat, macinate impreuna pana devin zahar pudra;
  • Fructe de padure , la alegere, dupa preferinta, spalate si bine scurse Cantitatea nu este fixa; ea difera functie de marimea tavii folosite- fructele distribuite intr-un strat trebuie sa acopere fundul tavii; am folosit visine fara samburi, coacaze n

Mod de preparare

Ungeti o tava cu unt ( dimensiunile tavii: 20 x 30-32 cm; inalta de minim 6 cm), puneti hartie de copt si ungeti-o si pe ea cu unt. Lasati in asteptare.

Aluat
Mixati cca 2-3 min galbenusurile, zaharul (macinat), sarea si apa pana obtineti o crema spumoasa, galben-pal.
Turnati untul topit si racorit in fir subtire, continuand sa mixati inca cca 1 min ( veti obtine o compozitie de consistenta smantanii).
Inglobati apoi faina in 4 transe, amestecand cu un tel pana la omogenizare ( compozitia va deveni mai groasa).
Adaugati laptele, la inceput in fir subtire, pana se subtiaza amestecul, apoi il puteti pune pe tot ( acum compozitia va fi extrem de lichida).
Separat, bateti albusurile impreuna cu otetul pana aveti o spuma tare, care sta pe tel.
Adaugati spuma de albusuri in aluat in 3-4 transe, amestecand usor cu telul de jos in sus, prin rasturnare, doar pana cand nu se mai vad " bulgarii " de spuma ci doar usoare dare albe prin aluat.
Acest pas este foarte important; NU exagerati cu amestecatul. Spuma are tendinta sa stea pe aluatul lichid.

Fructe
Intr-un bol, amestecati fructele spalate si scurse cu zaharul si coaja rasa de lamaie.
Presarati egal fructele in tava, astfel incat acestea sa formeze un strat uniform ce acopera complet fundul tavii.
Pudrati-le deasupra cu amidon.

Turnati aluatul peste fructe si nivelati.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 60 min, la 160 grade sau pana cand aluatul este facut, frumos rumenit si trece testul cu scobitoarea.
Scoateti din cuptor si lasati prajitura sa se raceasca complet, in tava ( cca 2-3 ore).

Serviti feliata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Conserva de Peste in Sos Tomat
1
Conserve, muraturi

Conserva de Peste in Sos Tomat

Conserva de Peste in Sos Tomat
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Supa crema de dovleac - un preparat fin si aromat
4
Carte de bucate

Supa crema de dovleac - un preparat fin si aromat

Supa crema de dovleac este un preparat fin si aromat, perfect pentru zilele reci de toamna. Combinatia de dovleac dulce,...

Supa crema de dovleac - un preparat fin si aromat
Parteneri
Prajitura de post, cu suc de rosii
Culinar.RO

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia