Tort cu caise, crema de ciocolata si de mascarpone

Portii
14
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Tort cu caise, crema de ciocolata si de mascarpone

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri lapte
  • 12 linguri faina
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
  • Pentru jeleul de caise:
  • 600 gr caise fara samburi
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri pline cu amidon
  • 250 ml frisca lischida
  • 200 gr ciocolata cu 50% cacao
  • 50 gr arahide prajite
  • Pentru crema de mascarpone:
  • 500 gr mascarpone
  • 150 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura amidon
  • 3 lingurite vanilie
  • In plus:
  • 150 ml frisca lichida
  • 150 gr smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • decoratiuni
  • Pentru crema de ciocolata:

Mod de preparare

Blatul:
Separati ouale.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare, apoi adaugati zaharul treptat si mixati pana devin spuma.
Intr-un vas amestecati galbenusurile cu uleiul, le adaugati peste albusuri si mixati.
Incorporati laptele si vanilia.
Faina o amestecati cu praful de copt, o puneti peste compozitia de mai sus, amestecati usor cu o paleta, cu miscari de jos in sus, pana sunt bine incorporate.
Tapetati cu hartie de copt o tava cu diametrul de 23 cm, turnati compozitia de blat.
Introduceti tava in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
Faceti testul cu scobitoare si cand este gata blatul, il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca bine.
Cand s-a racit, taiati 3 foi.
Eu optez mereu sa coc foile separat.
Jeleul de caise:
Caisele le puneti in blender si le maruntiti, dar nu le faceti piure.
Rasturnati intr-o cratita, adaugati zaharul, le transferati pe foc.
Lasati sa dea cateva clocote, apoi adaugati amidonul pe care il dizolvati cu 4-5 linguri de apa rece.
Amestecati continuu pana se ingroasa.
Dati cratita deoparte.
Asezati 2 foi de blat pe doua platouri, puneti in jurul sau inele detasabile, daca nu, hartie de copt.
Turnati jeleul de caise pe cele doua foi, in mod egal, il nivelati, apoi le dati la rece.
Lasati pana se incheaga bine jeleul, iar in acest timp pregatiti cremele.
Crema de ciocolata:
Intr-un vas de inox puneti ciocolata rupta bucati, frisca lichida si le transferati pe baie de aburi.
Amestecati continuu pana ciocolata aeste complet topita si cele doua ingrediente sunt bine incorporate.
Dati bolul deoparte si il bagati la frigider 3-4 ore.
Dupa acest timp, scoateti crema de la rece si o mixati pana devine spuma.
Arahidele le tocati grosier, le amestecati in crema de ciocolata.
Crema de mascarpone:
Intr-o cratita amestecati galbenusurile cu zaharul.
Adaugati laptele, apoi amidonul si amestecati bine.
Transferati totul pe foc, focul sa fie mic, amestecati continuu cu un tel pana se ingroasa crema.
O dati deoparte, o acoperiti cu folie si o puneti la rece.
Cand crema s-a racit, o mixati usor, apoi adaugati mascarponele, vanilia si mixati bine.
Acum treceti la asamblarea tortului.
Scoateti de la frigider cele doua foi cu jeleu de caise.
Una din foi o lasati pe platou si montati un inel detasabil in jurul sau.
Puneti crema de ciocolata, o nivelati, a doua foia cu jeleul in sus, crema de mascarpone si nivelati.
La final puneti ultima foaie si dati tortul la rece 3-4 ore sau chiar peste noapte.
Frisca lichida si smantana, reci, le mixati impreuna cu zaharul pudra. Trebuie sa obtineti o frisca spumoasa.
Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul.
Imbracati tortul in frisca, apoi il decorati puna bunul plac.
Sa il serviti cu placere, pentru ca este prea delicios!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Clatite cu dovlecel si branza
1
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
2
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida

Acesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Parteneri
Budincă de paste cu dulceața de morcovi coaptă în vasul Zepter
Bucataras.RO

Budincă de paste cu dulceața de morcovi coaptă în vasul Zepter

Un dulce minunat ce ne amintește de copilărie;)

Budincă de paste cu dulceața de morcovi coaptă în vasul Zepter
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala