Orez cu Legume (risotto Con Verdure)

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Orez cu Legume (risotto Con Verdure)

Ingrediente

  • - 200 gr de orez (de preferat Carnaroli, Arborio, Vialone)
  • - 1 legatura ceapa verde;
  • - 1 ardei rosu;
  • - 1 morcov;
  • - 1/2 legatura patrunjel;
  • - 1000 ml lichid (supa de pui sau de legume sau apa calda)
  • - sare si piper dupa gust;
  • - ulei de masline;
  • - optional,parmezan ras

Mod de preparare

Reteta pe care vreau sa v-o prezint este una delicioasa, simpla si accesibila in fiecare anotimp: orez cu legume sau risotto con verdure.

Incepem prin pregatirea legumelor: le spalam, le curatam, le taiem fireste - ceapa inele marunte, ardeiul cubulete, morcovul cububete sau dat pe razatoarea mica.

Intr-o cratita mai mare (orezul isi mareste considerabil volumul, chiar de 4-5 ori) calim ceapa (numai partea alba), adaugam ardeiul, morcovul ras si lasam pana capata aspect usor prajit.

Adaugam orezul, calim inca vreo 2-3 minute si incepem sa adaugam treptat supa calda. Punem si inelele verzi de ceapa si acoperim. Lasam lichidul sa fie absorbit, dupa care adaugam inca o masura si tot asa pana terminam supa sau pana cand boabele sunt fierte al dente, la fel ca si pastele. Punem sare, piper dupa plac si frunze de patrunjel proaspete tocate finut.

Pentru un gust deplin puneti parmezan ras, sos de rosii sau tot ceea ce credeti ca se combina mai bine la asa o bunatate.
Fireste, merge si simplu... sau alaturi de un pahar de vin alb, sec si usor.

Pofta buna!
sau
Buon appetito!
* Cantitatea de lichid se poate injumatati si inlocui cu vin alb ceea ce va da orezului o aroma si un gust deosebit.

O vorba veche spune ca baza oricarei bucatarii din aceasta lume este bucataria greceasca. Astfel, bucataria italiana a evoluat de-a lungul secolelor avand influente bizantine, evreiesti, orientale, iar mai tarziu, o data cu descoperirea Lumii Noi au avut loc o serie de schimbari cu introducerea unor legume (cartofi, ardei, rosii si porumb).

Principala caracteristica a bucatariei italiene este simplitatea extrema. Multe retete au fost create de bunici, nicidecum de bucatari, de aceea sunt foarte simplu de realizat acasa.

Risotto este un preparat tipic pentru bucataria italiana, dar este consumat cu precadere in partea de nord a tarii. Caracteristica principala este mentinerea amidonului pe boabe (orezul nu se spala), ceea ce face ca in timpul gatirii boabele sa fie legate printr-un aliaj cremos. Exista diferite detalii de executie a retetei (adaugare de ingrediente care au suferit sau nu un proces de gatire - legume, sosuri, branzeturi), dar ceea ce au comun este faptul ca orezul trebuie gatit intr-un mediu constant umed (se adauga treptat lichid, lasand timpul necesar absorbtiei).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Clatite cu dovlecel si branza
1
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Tartiflette- specialitate Savoyarda
4
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
5
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Parteneri
Desert negresa de post cu visine si nuca
Bucataras.RO

Desert negresa de post cu visine si nuca

O prajitura pufoasa si delicioasa ca nici nu zici ca e de post! Si se prepara si foarte usor, este gata in mai putin de...

Desert negresa de post cu visine si nuca
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala