Gasca Umpluta cu Garnitura de Varza Rosie si Galuste de Cartofi

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru gasca umpluta:
  • -1 gasca (aprox 3 kg) fara maruntaie
  • -200g prune uscate fara samburi
  • -100g mere sau pere confiate
  • -700g carne de vitel
  • -300g paine alba (mai veche de 1 zi)
  • -2 oua
  • -250 ml bere blonda
  • -sare
  • -piper
  • Pentru garnitura de varza rosie:
  • -2 kg varza rosie
  • -2 mere
  • -2 linguri zahar
  • -1 lingura untura
  • -5 cuisoare
  • -200ml vin rosu
  • -sare
  • -piper
  • Pentru galustele de cartofi:
  • -2 kg cartofi
  • -500g faina
  • -4 oua

Mod de preparare

Prepararea carnii si a umpluturii:
Se spala bine gasca si se lasa la scurs.
Intre timp se prepara umplutura: se trece carnea de vitel si painea inmuiata si stoarsa prin masina de tocat, apoi se amesteca cu ouale, cu prunele, merele (perele) confiate, taiate cubulete. Se sareaza si pipereaza dupa gust.

Cu aceasta pasta se umple interiorul gastii, eventual se coasa partea din spate (ca sa nu iasa umplutura in timpul coacerii).

Se aseaza gasca intr-o tava unsa cu putin unt (gasca lasa mai multa grasime decat alte pasari puse la cuptor), cu pieptul in sus si se da la cuptor, aproximativ 2 ore, stopind-o din cand in cand cu putina bere.

Ca sa se rumeneasca frumos ea se va intoarce la jumatatea timpului de fript.

Cand este facuta carnea se scoate din cuptor, se inveleste cu staniol, se lasa sa stea asa circa 15 min, dupa care se transeaza, apoi poate fi servita.

Prepararea garniturii de varza rosie:
Se taie varza in fasii subtiri(fideluta), apoi se pune la fiert impreuna cu merele taiate felii, zaharul, vinul si untura.
Se fierbe la foc mic pana cand varza este foarte bine patrunsa si amestecul a scazut.
Spre sfarsit se adauga sare si piper dupa gust.

Prepararea galustelor de cartofi:
Cartofii spalati, se pun la fiert in coaja, timp de 25 min, in apa usor sarata, apoi se scurg, se curata de coaja si se lasa sa se raceasca.
Se trec prin masina de tocat si se amesteca cu faina si ouale, pana se obtine un aluat.
Acesta se portioneaza, formand galuste de marimea unui ou, care se introduc apoi intr-un vas cu apa, usor sarata, care fierbe.
Se lasa la fiert cca. 20 min.
Gasca, desi este transata, i se da forma initiala.

Se serveste pe un platou, pe pat de varza rosie, inconjurata de galustele de cartofi. alaturi de un vin rosu sec sau demisec.

La fel ca si curcanul umplut, gasca umpluta se preteaza foarte bine ca meniu de sarbatori.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Clatite cu dovlecel si branza
1
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
2
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida

Acesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Parteneri
Budincă de paste cu dulceața de morcovi coaptă în vasul Zepter
Bucataras.RO

Budincă de paste cu dulceața de morcovi coaptă în vasul Zepter

Un dulce minunat ce ne amintește de copilărie;)

Budincă de paste cu dulceața de morcovi coaptă în vasul Zepter
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala