Mamaliguta cu Chiftelute in Sos

Complexitate
redusa
Mamaliguta cu Chiftelute in Sos

Ingrediente

  • Pentru mamaliga pripita:
  • -aprox 300 g faina de malai
  • -1,5 l apa
  • -1 lingurita sare
  • Pentru chiftelute:
  • -500 g carne tocata (poate fi de porc, amestec, pui, curcan, etc)
  • -1 cartof potrivit sau 2 mai mici
  • -2 felii de paine, fara coaja, mai veche de 1 zi sau 1 chifla
  • -50- 100 g cascaval ras
  • -2 oua
  • -4- 5 catei de usturoi sau usturoi verde
  • -1 legatura de patrunjel verde, tocat marunt
  • -1 legatura de marar verde, tocat marunt
  • -1 ceapa sau 1 legatura de ceapa verde
  • -sare
  • -piper
  • -faina
  • -ulei pentru prajit
  • Pentru sos:
  • -1 ceapa
  • -1 cutie de rosii pasate (500 g)
  • -1 lingurita zahar
  • -1 lingurita busuioc
  • -1 foaie de dafin
  • -sare
  • -piper
  • -ulei

Mod de preparare

Pentru mamaliga:
o mamaliga buna se obtine intr-un ceaun. Daca nu aveti (ca mine!) atunci puneti apa la fiert, intr-un vas. Cand apa este fierbinte, adaugati sarea si presarati putina faina de malai.

La primele clocote, puneti sub forma de ploaie cate o mana de malai, amestecand continuu cu un facalet sau un tel sub forma de para, reducand focul la mic. Deoarece faina de porumb se ingroasa la fiert, cand vi se pare destul de deasa nu mai adaugati faina, dar continuati sa amestecati mai departe, aducand cu facaletul mamaliga dinspre peretii vasului, spre centru.

Procedati asa pana ce mamaliga este destul de fiarta si ingrosata (aproximativ 15 min) apoi, luati vasul de pe foc. Mamaliga pripita are o consistenta mai moale decat cea fiarta.
Pastrati la cald.

Pentru chiftelute:
Treceti de doua ori carnea prin masina de tocat (daca nu folositi carne gata tocata) impreuna cu cartoful, usturoiul, ceapa (ceapa verde) si verdeata. Adaugati painea (chifla) inmuiata in apa si stoarsa bine, cascavalul ras, ouale si potriviti de sare si piper, dupa gust.

Formati bilute de marimea potrivita (sau dorita), treceti-le prin faina si rumeniti-le de jur-imprejur, in ulei incins.

Pentru sos:
Caliti ceapa tocata in 2- 3 linguri de ulei incins si tot atata apa, pana se inmoaie usor. Adaugati rosiile pasate sau taiate cubulete cu sosul de rosii cu tot, putina apa si fierbeti acoperit, la foc mic, 20 min.

Puneti foaia de dafin, zaharul, busuiocul, lasati inca 5 min pe foc, iar la sfarsit, potriviti de sare si piper, dupa gust. Inglobati chiftelele prajite si lasati sa dea cateva clocote.

Serviti calde -mamaliguta- alaturi de chiftele si sos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Clatite cu dovlecel si branza
2
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
5
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Parteneri
Somon la cuptor pe pat de legume
Bucataras.RO

Somon la cuptor pe pat de legume

Somon la cuptor pe pat de legume
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.