Fasole batuta, servita cu mamaliga

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
redusa
Fasole batuta, servita cu mamaliga

Ingrediente

  • 1 kg fasole boabe alba
  • 1 ceapa galbena
  • sare
  • 1 morcov optional
  • 3 buc ceapa galbena
  • ulei
  • 1 lgt boia dulce

Mod de preparare

Fasolea batuta sau fasolea frecata cum i se spune in zona noastra se gateste cel mai frecvent in zilele de post. Este o reteta traditionala pregatita de bunicile si strabunicile noastre si care dainuie si in vremurile de azi. Nu cred ca poate refuza cineva o portie de fasole frecata servita cu mamaliga si muratura preferata!

In primul rand se curata fasolea si se tine in apa peste noapte. A doua zi se spala in 3 ape si se pune la fiert in apa rece. Dupa ce da cateva clocote, se strecoara si se pune din nou la fiert in apa curata, fierbinte.
In mometul in care incepe sa fiarba apa se adauga ceapa curatata si doar crestata si optional morcovul curatat. Pe la jumatatea timpului de fierbere se adauga si sare.
Dupa ce a fiert bine, boabele de fasole sunt moi, se scurge de apa, dar nu se arunca, si se lasa sa se raceasca usor.
Intr-un vas incapator se pune fasolea si se da prin blender pana devine o pasta. Pe vremuri, cand nu existau blendere, se zdrobea fasolea cu telul pentru cartofi piure apoi se freca in strecuratoare pentru a ramane cojile de la fasole. :D
Se curata ceapa si se taie marunt. Intr-o cratita se pune ulei la incins si se adauga ceapa la calit. Se presara putina sare si se lasa pana devine sticloasa. Se adauga boiaua si se amesteca repede pentru a nu se arde. Se scoate separat putina ceapa cu ulei, pentru topping.
Se toarna fasolea in cratita si se amesteca. Se lasa sa dea cateva clocote, amestecand bine pentru a nu se prinde de fund. Daca este prea groasa se adauga din apa in care a fiert si care s-a pastrat.
Intre timp se prepara mamaliga si se scoate muratura preferata.
Se pune fasolea in farfurii iar deasupra se toarna topping-ul de ceapa pastrat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Drob de pui in aluat de foietaj

Drob de pui in aluat de foietaj

Drob de pui in aluat de foietaj
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Cele mai apreciate rețete
New York Cheesecake
1
Dulciuri

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Shakshuka
2
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Shakshuka

Shakshuka este un fel de mancare traditionala din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, constand in oua posate într-un sos...

Shakshuka
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Bruschete cu rosii - o gustare delicioasa si proaspata
4
Carte de bucate

Bruschete cu rosii - o gustare delicioasa si proaspata

Bruschetele cu rosii și busuioc sunt o gustare delicioasa și proaspata, perfecta pentru zilele de vara. Realizate cu felii...

Bruschete cu rosii - o gustare delicioasa si proaspata
Pui Chinezesc cu Miere si Spaghete Prajite- Mezes Csirke
5
Mancaruri cu carne

Pui Chinezesc cu Miere si Spaghete Prajite- Mezes Csirke

Pui Chinezesc cu Miere si Spaghete Prajite- Mezes Csirke
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce