Fasole batuta, servita cu mamaliga

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
redusa
Fasole batuta, servita cu mamaliga

Ingrediente

  • 1 kg fasole boabe alba
  • 1 ceapa galbena
  • sare
  • 1 morcov optional
  • 3 buc ceapa galbena
  • ulei
  • 1 lgt boia dulce

Mod de preparare

Fasolea batuta sau fasolea frecata cum i se spune in zona noastra se gateste cel mai frecvent in zilele de post. Este o reteta traditionala pregatita de bunicile si strabunicile noastre si care dainuie si in vremurile de azi. Nu cred ca poate refuza cineva o portie de fasole frecata servita cu mamaliga si muratura preferata!

In primul rand se curata fasolea si se tine in apa peste noapte. A doua zi se spala in 3 ape si se pune la fiert in apa rece. Dupa ce da cateva clocote, se strecoara si se pune din nou la fiert in apa curata, fierbinte.
In mometul in care incepe sa fiarba apa se adauga ceapa curatata si doar crestata si optional morcovul curatat. Pe la jumatatea timpului de fierbere se adauga si sare.
Dupa ce a fiert bine, boabele de fasole sunt moi, se scurge de apa, dar nu se arunca, si se lasa sa se raceasca usor.
Intr-un vas incapator se pune fasolea si se da prin blender pana devine o pasta. Pe vremuri, cand nu existau blendere, se zdrobea fasolea cu telul pentru cartofi piure apoi se freca in strecuratoare pentru a ramane cojile de la fasole. :D
Se curata ceapa si se taie marunt. Intr-o cratita se pune ulei la incins si se adauga ceapa la calit. Se presara putina sare si se lasa pana devine sticloasa. Se adauga boiaua si se amesteca repede pentru a nu se arde. Se scoate separat putina ceapa cu ulei, pentru topping.
Se toarna fasolea in cratita si se amesteca. Se lasa sa dea cateva clocote, amestecand bine pentru a nu se prinde de fund. Daca este prea groasa se adauga din apa in care a fiert si care s-a pastrat.
Intre timp se prepara mamaliga si se scoate muratura preferata.
Se pune fasolea in farfurii iar deasupra se toarna topping-ul de ceapa pastrat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Conserva de Peste in Sos Tomat
1
Conserve, muraturi

Conserva de Peste in Sos Tomat

Conserva de Peste in Sos Tomat
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Supa crema de dovleac - un preparat fin si aromat
4
Carte de bucate

Supa crema de dovleac - un preparat fin si aromat

Supa crema de dovleac este un preparat fin si aromat, perfect pentru zilele reci de toamna. Combinatia de dovleac dulce,...

Supa crema de dovleac - un preparat fin si aromat
Parteneri
Prajitura de post, cu suc de rosii
Culinar.RO

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia