Mancarica de Bob

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Mancarica de Bob

Ingrediente

  • • 500 g pastai verzi de bob
  • • 1 ceapa
  • • 1 morcov
  • • 500 g rosii rascoapte (eu am pus o cutie de 400 gr cuburi de rosii)
  • • 3 linguri untdelemn
  • • sare, piper
  • • 1 legatura groasa de marar verde (am pus 2 linguri marar uscat si o legatura de patrunjel tocat)
  • • 1 pahar smantana (numai daca e vremea infruptarii)

Mod de preparare

Reteta copiata din Radu Anton Roman din cartea "Bucate, vinuri si obiceiuri românesti" 1998 Editura paideia Bucuresti. Modificata cu ce ce am scris in paranteze

• Se pun pastaile de bob la fiert
• Se toaca ceapa, morcovul, rosiile, mararul
• Se inmoaie in untdelemn incins ceapa, morcovul si rosiile

• Se lasa sa scada apa la fiert pana bobul s-a muiat si mai ca nu mai e zeama
• Se adauga uleiul cu ce-i în el

• Se lasa sa dea ceva clocote, sa se impace si impreuneze
• Se sareaza, pipereaza
• Se freaca smantana cu mararul, se toarna peste mancare, se amesteca de un clocot si un pic

" Asta e arheologie, nu mancare" zicea in carticica Radu Anton Roman

* Cum nu am avut smantina ca in Romania am pus un pahar de smintina proaspata (din cea care se bate si pentru frisca, evident ca nu e indulcita: x - aici se numeste panna fresca) la care am adaugat vreo 2 linguri de iaurt.

In mod normal se poate pregati smintina fermentata, acra ca cea din Romania in felul urmator: intr-un pahar/borcan se varsa smintina proaspata si se adauga ori citeva picaturi de lamiie ori 1-2 linguri de iaurt, se lasa la temperatura camerei si in citeva ore aveti o smintina grasa si buna ca acasa. : buuun:

Daca aveti bob proaspat si mai tinar puteti sa puneti si tecile taiate bucatele, sunt foarte bune la gust, eu le-am pus pe cele citeva care erau mai tinerele.

Cind puneti bobul (adica boabele) la fiert daca pielita acestuia este groasa mai bine o scoateti de la inceput si fierbeti numai cele doua " smaralde" care se gasesc in fiecare boaba. Asta pentru ca daca e putin trecut atunci nu mai fierbe in veci pielita in timp ce in mijloc e prea fiert.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Clatite cu dovlecel si branza
1
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Coronita Aperitiv
2
Aperitive

Coronita Aperitiv

Coronita Aperitiv
Tartiflette- specialitate Savoyarda
5
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Parteneri
Tort cu banane si ciocolata (de post)
Bucataras.RO

Tort cu banane si ciocolata (de post)

Astazi va aduc un tort ciocolatos de post. Nu arata el sofisticat, dar va asigur ca e demential de bun. Crema e densa si...

Tort cu banane si ciocolata (de post)
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala