Carnea proaspat taiata si curatata de pe coaste se impunge cu varful cutitului cat mai des. Intr-un vas, care sa se inchida bine, se pune un strat de sare peste care se pune un rand de carne, iar sare, si asa mai multe straturi. Se lasa la deshidratat si sarat circa 15-20 de zile.
In acest timp se va avea grija sa fie rotita; cea de deasupra sa ajunga jos cel putin o data la doua zile. Prin deshidratare sare extrage apa din carne si va deveni o saramura densa. Se pune carnea de la desarat, care se face schimband apa cat mai des, la cel mult 5-6 ore. Pentru a vedea daca s-a desarat bine se taie o bucată in parte cu muschi, cel mai gros si trebuie sa aiba aceeasi culoare pe intreaga sectiune.
Ca sa se ia din mirosul de oaie se opareste in apa cu otet in proportie de 10/1. Se face un bait din 100 ml apa, 100 ml vin alb sec, 10 capatani de usturoi (atentie cel mai bun este cel romanesc), 5-6 linguri de cimbru, 1 lingura de coriandru macinat, 1 lingura de piper macinat. Cel mai potrivit este ca baitul sa stea la macerat cel putin 24 de ore, dar se poate si fierbe si raci daca ne grabim. Pentru culoare și conservare, optional, se pune boia dulce si iute dupa gust.
Cu acest bait se va unge bine fiecare bucata de carne si se va pune intr-un vas care se inchide bine. Dupa cel putin 24 de ore se pune la uscat. Pentru o pastrare mai indelungata in timp, si dupa ce s-a uscat, bine se da la fum rece.
Aceasta pastrama este foarte frageda si se poate consuma si cruda.
Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...
Oua rosii vopsite cu coji de ceapaOuale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...
Oua rosii vopsite cu coji de ceapaSalamul de biscuiti cu cacao, nuca, rahat si stafide aminteste de copilarie, de perioada fara griji, de degete manjite si...
Salam de biscuiti cu cacao, nuca, rahat si stafidePreferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!
Pasca cu smantanaIncanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...
Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Comentarii