Ingredientele trebuie păstrate la temperatura camerei, să nu fie folosite direct de la frigider.
Drojdia proaspătă se pune într-un castronel cu o linguriță de zahăr și puțină apă caldă, cât să se activeze.
Separat, într-un vas curat, se cerne făina cu sarea. Se face un locaș și se adaugă maiaua, se amestecă ușor, apoi se adaugă ouăle, iartul. Se amestecă mai întâi cu o lingură de lemn, apoi se frământă cu mâna, adăugând la final, câte puțin ulei, până se obține un aluat nelipicios.
Notă: cu cât frământați mai mult, cu atât va cere făină mai multă, însă recomandarea mea e să frământați doar până se omogenizează.
Se lasă în castron, se acoperă cu un ștergar curat și se așază vasul într-un loc călduț, ferit de curent de aer rece.
Între timp, se pregătește umplutura de brânză.
Într-un vas, se fărâmițează brânza de vaci. Telemeaua (de obicei o brânză uscată) se rade mărunt și se pune peste brânza de vaci. Se amestecă cele două brânzeturi să se repartizeze uniform, apoi se adaugă iartul sau smântână. Se potrivește gustul cu sare. Eu am mai pus foarte puțină. Se adaugă și ouăle și se amestecă foarte bine compoziția. Se dă deoparte.
Se preincalzeste cuptorul, la 180 grade C.
Puteți forma cornuri, melcișori, plăcinte, cum vă place. Eu am făcut sub formă de melcișori. Este cel mai rapid mod.
Se infaineaza planseta de lucru. Aluatul se scoate si se mai framanta putin, apoi se împarte în două porții egale. Se întinde fiecare în strat egal. Se întinde uniform jumătate din cantitatea de brânză, se rulează strâns aluatul, apoi se taie porții mici. Se procedează și cu cealaltă porție de aluat la fel. Puteți pregăti și cu brânză dulce. Eu așa am pregătit, jumătate cu brânză sărată și jumătate cu brânză dulce.
Se așază fiecare într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt. Se mai lasă 10 minute să crească, cât timp se preincalzeste cuptorul. Ideal ar fi să coaceți cu o baie de aburi în cuptor. Nu ies deloc uscate aluaturile.
Se pun la copt în cuptorul preîncălzit, la 180 grade C, cu ventilație, timp de 25-30 minute.
Se scot, se ung repede cu apa fierbinte și se acoperă cu un ștergar curat.
Se pot servi si calde, dar nicidecum fierbinți. Vă pot afecta atât smalțul dinților, cât și limba, dar și stomacul.
Plăcinte rapide, gustoase, cu ingrediente puține și la îndemână.
Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatSupa crema de dovleac este un preparat fin si aromat, perfect pentru zilele reci de toamna. Combinatia de dovleac dulce,...
Supa crema de dovleac - un preparat fin si aromatPrajitura cu crema de lamaie si mascarpone este o combinatie irezistibila intre dulce si acrisor, un adevarat deliciu pentru...
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone - un adevarat deliciuO prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii