Piure de Ceapa

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Piure de Ceapa

Ingrediente

  • Pentru 7 linguri cu varf
  • -1,5 kg ceapa alba / rosie sau in amestec
  • -1 lingurita sare
  • -6 linguri ulei

Mod de preparare

Curatati si tocati ceapa (dupa dorinta: rondele, pestisori, solzisori, in robot). Puneti-o in uleiul incins impreuna cu sarea, intr-o tigaia intinsa, cat mai mare, pentru a se gati uniform.

Caliti la foc mic, circa 40- 50 min, amestecand continuu, pana devine caramelizata, aurie- maronie, fara sa o ardeti. Stingeti focul si lasati sa se racoreasca.

Transformati-o in pasta; folositi mojarul si pasati ceapa cu pistilul (modalitatea traditionala) sau treceti-o prin masina de tocat carne ori mixati cu blenderul. Oricare varianta duce la acelasi rezultat.
Puneti-o intr-un recipient cu capac si dati la frigider unde se poate pastra pana la 2 saptamani.

Folositi-o dupa cum cere reteta.
In India ceapa este baza pentru cele mai multe sosuri. Aproape orice reteta nord- indiana incepe cu aceeasi procedura: se prajeste incet ceapa tocata, se adauga condimente (de multe ori usturoi proaspat si ghimbir, dar si condimente uscate, cum ar fi coriandrul, chimionul turcesc, cernusca, curcuma, cardamomul negru, ardeii iuti, etc) si se prajesc pana cand ceapa devine aurie.

Amestecul (numit masala umeda) poate fi apoi pasat, inabusit cu rosii sau iaurt ori pur si simplu adaugat la legumele sau carnea, care fierb. Prin prajire ceapa isi schimba gustul si devine mai dulce si mai aromata; aroma se dezvolta cel mai bine daca dupa prajirea indelungata se transfera in grasime mai rece.

Acest proces dureaza in jur de 50 min, asa ca daca reusiti sa preparati o cantitate mai mare in avans, o sa scurtati foarte mult prepararea retetelor indiene.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Blat de Bezea

Prajitura cu Blat de Bezea

Prajitura cu Blat de Bezea
Nuci umplute cu crema de vanilie

Nuci umplute cu crema de vanilie

Nuci umplute cu crema de vanilie
Cozonacul bunicii

Cozonacul bunicii

Cozonacul bunicii
Cele mai apreciate rețete
Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitiv
1
Aperitive

Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitiv

Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval, este un fel de mancare reconfortant si delicios, perfect pentru o cina sau...

Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitiv
Eclere
3
Dulciuri

Eclere

Eclere
Bulete colorate
4
Aperitive

Bulete colorate

Bulete colorate
Prajitura cu cafea si crema mascarpone - un desert fin
5
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone - un desert fin

Prajitura cu cafea si mascarpone este perfecta pentru cei care iubesc aroma cafelei combinata cu o crema catifelata si pufoasa.

Prajitura cu cafea si crema mascarpone - un desert fin
Parteneri
Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi
Culinar.RO

Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi

Ca sa fie fragede incat sa pice de pe os carnea, coastele le-am fiert in bere si apoi le-am uns cu sos si le-am lasat sa se...

Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi
Cozonac cu nuca si migdale
Gustos.RO

Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale