Sarbatorile de iarna in Italia...

In aceasta zona sunt publicate articole realizate de catre membrii clubului editorial, si reprezinta si o modalitate de a sugera teme idei pentru newsletter.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, Moderatori

14
93%
0
Niciun vot
0
Niciun vot
0
Niciun vot
1
7%
 
Voturi totale: 15

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Sarbatorile de iarna in Italia...

Mesajde crista » 14/11/2006 05:29

Fişiere ataşate
presepe napoletano.jpg
presepe napoletano.jpg (16.54 KiB) Vizualizat de 18861 ori
certosino.jpg
certosino.jpg (17.61 KiB) Vizualizat de 18866 ori
befana.jpg
BEFANA
befana.jpg (34.35 KiB) Vizualizat de 18871 ori
zampone.jpg
ZAMPONE
zampone.jpg (4.41 KiB) Vizualizat de 18871 ori
cotecchino.jpg
cotecchino.jpg (9.67 KiB) Vizualizat de 18871 ori
salama da sugo.jpg
SALAMA DA SUGO
salama da sugo.jpg (14.6 KiB) Vizualizat de 18871 ori
sfrapole.jpg
sfrapole.jpg (8.46 KiB) Vizualizat de 18871 ori
castagnole.jpg
castagnole.jpg (9.92 KiB) Vizualizat de 18871 ori
Ultima oară modificat 19/11/2006 06:02 de către crista, modificat de 10 ori în total.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/01/2012 09:28

Befana vs Epifania in Italia


Pentru romanii ortodocsi Epifania sau Teofania (din grecescul theophania, însemnând "apariţia / arătarea lui Dumnezeu") este unul dintre Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorit pe 6 ianuarie, praznicul care dezvăluie Sfânta Treime lumii, prin Botezul Domnului . Mai este cunoscut în popor și cu numele de Bobotează . In aceasta zi apele sunt sfintite si obiceiurile noastre nu au legatura cu Magii, nu este o sarbatoare pentru copii asa cum apare insa pentru biserica catolica.

In Italia in aceasta zi 6 ianuarie se sarbatoreste sarbatoarea catolica cu acelasi nume EPIFANIA zi care comemorează venirea magilor la Pruncul Iisus.
Inițial exista un singur praznic creștin la care se sărbătorea arătarea lui Dumnezeu lumii, în forma umană a lui Iisus din Nazaret. Acesta includea sărbătoarea Nașterii Domnului, Închinarea Magilor și toate evenimentele din copilăria lui Hristos, cum ar fi Tăierea împrejur a Domnului și Întâmpinarea Domnului, împreună cu botezul Lui în Iordan de către Ioan

( vezi mai mult pe wikipedia)


In aceeasta zi in Italia ( asa cum si in alte tari din europa occidentala ) pe strazi se organizeaza spectacole cu personaje imbracate in costume ca cei 3 Magi, cavaleri .. insa in ultimele decenii este in primul rind o zi dedicata solidaritatii si voluntariatului, daruind in primul rind celor care nu au si apoi evident copiilor.
Asa cum este obiceiul dintotdeauna la Bologna in centrul orasului, in piata Maggiore alaiul Magilor este intimpinat de cardinalul orasului. Pentru credinciosi urmeaza o slujba la biserica insa in piata se continua veselia, sunt spectacole pentru copii, se vind dulciuri iar incasarile sunt donate celor mai putin norocosi. Anul acesta, 2012, in piata asociatia brutarilor din regiune au pregatit RAVIOLE DOLCI FARCITE CON MOSTARDA BOLOGNESE ( un fel de biscuiti cu forma de raviolo umpluti cu marmelada tipica acestei regiuni ), aceste dulciuri se vind de obicei cu un pret minim impus dar fiecare da cit vrea caci toate incasarile sunt donate saracilor.

Raviolele dolci de anul acesta le puteti vedea in aceasta fotografie :






Befana vine tot de la cuvintul Epifania transformat in timp in bifania sau befania. Este legata de traditiile pagane care se (re)prezentau in perioada sarbatorilor de iarna asa cum si in Romania sunt multe ( capra, mascatii.. etc).
In antichitate a 12a noapte dupa solstitiul de iarna se sarbatorea moartea si renasterea naturii. Romanii credeau ca in aceste 12 nopti existau anumite femei care zburau peste cimpurile semanate ca sa le faca mai manoase, sa dea recolta bogata. Cum aceste credinte pagane nu erau pe placul bisericii care le considera vrajitorii, prin evul mediu aceste figuri feminine zburatoare, adevarate zeite in antichitate s-au transformat in vrajitoare / Befana care desi are chipul unei vrajitoare este buna.
Cu timpul Befana a fost chiar usor acceptata de catre biserica si astfel s-au nascut alte legende cum ar fi de exemplu cum ca Magii s-au ratacit si au fost ajutati/ indrumati de catre Befana ca sa poata ajunge cu darurile la pruncul Isus.

In centrul orasului ( si ma refer la Bologna ) alaturi de alaiul Magilor soseste si Befana pina anul asta era intruchipata de o cunoscuta actrita de teatru din oras , imbracata ca o befana ce sosea pe un magarus sau in caleasca trasa de magarus ( in ultimii ani pentru ca este foarte in virsta ) si daruia bomboane copiilor si invita la spectacole de binefacere. Anul acesta incasarile din spectacolul de binefacere au fost donate unei clinici specializate pentru a ingriji persoane care se trezesc dupa ce mult timp au fost in coma.

Si in centrele comerciale in zilele acestea, chiar si incepĂŹnd cu 5 ianuarie si uneori pina pe 8 ( depinde cum cade 6 ianuarie in cursul saptaminii ) se organizeaza teatru de papusi pentru cei mici, persoane imbracate in befane care daruiesc bomboane in timp ce parintii celor mici fac donatii pentru copii mai putin norocosi .


Befana care in origine era sarbatorita numai in citeva regiuni din Italia mai nou cu atitea reclame la televizor se sarbatoreste cu anumite exceptii in cam toata Italia. Evident nu cu fastul regiunilor unde aceasta sarbatoare are deja vechime.

Ea aduce in noaptea dintre 5-6 ianuarie un ciorap plin cu dulciuri copiilor cuminti sau cu carbuni (celor care nu u fost cuminti) din zahar negru ( azi ca si acum 50 ani ). De obicei in ciorapul cu dulciuri se gaseste si cite un carbune dulce mititel care sa le aduca aminte celor mici ca au mai fost si nazdravani in timpul anului =)) .

Pentru ca in Italia 6 ianuarie este zi libera deci sunt toti acasa ( dupa ce dimineata sau plimbat prin oras sau pe la spectacole) la prinz se aduna toata familia si ca in orice alta zi de sarbatoare. Nu exista (din cite stiu eu cel putin la Bologna) retete traditionale pentru aceasta zi dar se servesc cam aceleasi feluri ca in zilele de sarbatori de iarna mai ales ca in aceasta zi se sfirsec in mod oficial sarbatorile de iarna. Printre retetele din zona aceasta (Bologna) sunt lasagne la cuptor, dulciuri ca si cele de Craciun de exemplu pe dealurile bolonieze PINZA o prajitura din aluat fraged cu umplutura de marmelada bolonieza cu multe nuci si fructe uscate ( reteta http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... mpla-1536/ ) .PANONE /CERTOSINO care au fost pastrati de la Craciun ( reteta aici : http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... ciun-1270/ ) sau RAVIOLE DULCI ( aluatul poate fi asemanator cu cel de la pinza, este un aluat fraged, insa forma lor este cea de ravioli : un cerc de aluat in care se pune umplutura in general numai marmelada , mostarda bolonieza adica, aluatul se indoaie pe jumatate formind un biscuite semicerc cu umplutura ... margilne se strivesc bine ca sa nu iasa umplutura si se coc . Cind sunt gata se pudreaza cu zahar . ) .
In plus in ultima vreme au aparut retete moderne, torturi avind ca forma ciorapul cu dulciuri al befanei, retete dulci in care se foloseste carbunele din zahar negru , biscuiti si nu numai in forma de matura , mincaruri speciale avind culoarea neagra ( paste sau orez cu cerneala neagra a sepiei), tarte de forma ciorapului cu umplutura sarata din legume si verdeturi ... imaginatia si priceperea gospodinelor este foarte importanta .

Alte traditii gastronomice italiane pentru aceasta sarbatoare:
- in Veneto se pregateste un dulce ( pinza della Maratenga, maratenga = befana ) care era copt sub cenusa focului care se pregatea in mijlocul orasului, focurile acestea se intilnesc si in alte regiuni si au toate acelasi punct de plecare: obiciurile pagine de curatire , moartea si renasterea naturii si se intilnesc de ls Craciun pina in postul Pastelui inclusiv in traditiile din satele din Romania ). Reteta cuprinde : faina de griu, malai, zahar, unt , stafide, dovleac si alte fructe zaharisite, seminte de pin , mar, seminte de anason chiar si grappa ( un fel de tuica/rachiu)
- in Toscana se pregatesc biscuiti taiati cu forme diverse, in trecut se taiau cu paharul, numiti si BEFANINI decorati cu bombonele colorate
- tot in Toscana dar in alta provincie se pregatesc biscuiti tiati in forma de vrajitoare pentru fetite sau de calut pentru baieti


vedeti aici fotiografii di ziarul local http://bologna.repubblica.it/cronaca/20 ... 693832/10/

si aici un video
http://www.youtube.com/watch?v=hf7exA-91uE


cu alaiul magilor la Bologna 6 iauarie 2012 , un alai cu un elefant, camila, steaua /cometa, pruncul Isus intr-o iesle cu oameni imbracati ca personajele din Biblie, si cardinalul orsului care ii binecuvinteaza, personaje imbracate ca in evul mediu , cavaleri si dame, alai care se organizeaza dintotdeauna ( sotul meu povestea ca mergea sa il vada si cind era el copil) .




http://www.youtube.com/watch?v=aL18K5nP4n4


http://www.youtube.com/watch?v=aHIV3N-j ... re=related


si ca orice sarbatoare care se respecta finalul este cu artificii

http://www.youtube.com/watch?v=vREc3jbewBI

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 09/01/2012 11:25

Crista draga, iti multumesc pentru toate obiceiurile frumoase pe care ni le-ai povestit. :hug: Nu numai ca am citit dar am si salvat tot ceea ce ai scris =D> =D> =D> Foarte, foarte frumos, deosebit de interesent!

Cea mai mare scena a nasterii Domnului pe care am vazut-o vreodata a fost intr-o biserica din Roma - Basilica dei SS Cosma e Damiano. Sute de personaje... Nu voi putea uita niciodata cat de frumos a fost :)

Inca o data, Crista iti multumesc pentru ca ne-ai povestit despre toate aceste obiceiuri minunate. :hug:

Sa ai un an nou asa cum iti doresti, sanatate multa, bucurii si impliniri!
:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/01/2012 12:10

Multumesc mult Antonia :hug: ma bucur ca ti-a placut. :flower: :flower:

Pe curind si cu alte traditii sau daca fetele vor sa aduca completari si sa scrie si ele cite un articolas despre cum se sarbatoreste prin alte zone / regiuni ar fi si mai frumos .

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 09/01/2012 05:03

"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 09/01/2012 06:33


Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/01/2012 07:45

Mersi fetelor ... :hug: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/01/2012 09:30


Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 10/01/2012 11:18



Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/01/2012 11:26



Înapoi la “Articole Club Editorial”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori